Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο 1,4 δις ανέρχονται οι πολίτες σε πάνω από 60 διαφορετικές χώρες του κόσμου, που θα χρειαστούν άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν στις 30 προορισμούς της ΕΕ/Χώρου Σένγκεν το 2025.

Σήμερα ταξιδεύουν στα παραπάνω κράτη χωρίς να χρειάζονται θεώρηση βραχείας διαμονής, αλλά όλα αλλάζουν πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, που θα εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (ETIAS).
Πλέον θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική άδεια πριν από οποιοδήποτε ταξίδι στα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζεται για το ETIAS, από το 2016, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη γνωρίζοντας ποιος έρχεται εκ των προτέρων.

Πώς γίωεται η αίτηση για ETIAS

Το ETIAS είναι μια άδεια για την οποία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα Σένγκεν, πριν από τα μέσα του επόμενου έτους, πιθανότατα Μαΐου.

Οι ηλεκτρονικές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθούν μέσω της ιστοσελίδας ETIAS ή της εφαρμογής για κινητά, η οποία δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.

Οπως έχει ανακοινωθεί η διαδικασία αίτησης θα διαρκέσει περίπου δέκα λεπτά. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ανεβάσουν τη σάρωση του διαβατηρίου τους και μια φωτογραφία τους στον ιστότοπο/εφαρμογή, καθώς και να απαντήσουν σε πολλές απλές ερωτήσεις.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς έχουν ήδη παρόμοια προγράμματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται επίσης για το δικό του σύστημα Ηλεκτρονικής Εξουσιοδότησης Ταξιδίου, από τότε που έφυγε από την ΕΕ.

Αλληλοκατηγορίες για την καθυστέρηση κυκλοφορίας του ETIAS

Το ETIAS είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο έκτοτε, η ημερομηνία λειτουργίας του έχει αναβληθεί πολλές φορές, με την Κομισιόν να επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους εργολάβους.

Ο Frontex και η Europol κατηγορούν τον eu-LISA -που είναι ο αρμόδιος για την επιχειρησιακή διαχείριση του συστήματος- για την καθυστέρηση. Από την πλευρά του ο eu-LISA κατηγορεί τους εργολάβους.

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι δεν εκπλήρωσαν ορισμένα από τα καθήκοντα τους που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Frontex, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε αιτήματα για έγκριση υποδειγμάτων που περιέχουν τις πληροφορίες της διαδικασίας προσφυγής και της μη ταχύτερης ανάπτυξης των υποδειγμάτων για την άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων.