Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ρώσοι ταξίδεψαν αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη, αλλά σε ποσοστό μόλις 26% από το επίπεδο του 2019, σύμφωνα με τον Olivier Ponti, Αντιπρόεδρο της ForwardKeys. 

Είναι ακόμα δυνατό για τους Ρώσους να επισκεφθούν την Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να αλλάξουν αεροπλάνο σε μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα συγκαταλέγονταν στους 20 κορυφαίους προορισμούς για Ρώσους ταξιδιώτες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
Αλλά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιορίσει τις επιλογές διακοπών των πολιτών της, καθώς οι απευθείας πτήσεις προς πολλούς δημοφιλείς προορισμούς έχουν απαγορευτεί.

Πριν από λίγες μέρες η ΕΕ συμφώνησε να αναστείλει μια ταξιδιωτική συμφωνία του 2007 με τη Μόσχα, η οποία διευκόλυνε την έκδοση βίζας στους Ρώσους.
Η κίνηση θα καταστήσει πιο δύσκολο και δαπανηρό για τους Ρώσους να ταξιδέψουν στο μπλοκ.

Για τους Ρώσους, οι διακοπές δεν είναι όπως παλιά. Αλλά έχουν ακόμα επιλογές. Τα δεδομένα άφιξης πτήσεων, δείχνουν ότι αρκετοί προορισμοί αναψυχής σημείωσαν αύξηση στο μερίδιο αγοράς των Ρώσων επισκεπτών τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέτος, σε σύγκριση με το 2019.

  • Μαλδίβες (από 5% έως 20%)
  • Σεϊχέλες (3% έως 7%)
  • Τουρκία (4% έως 8%)
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1% έως 3%)

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες ήταν δημοφιλείς στους Ρώσους επισκέπτες και πριν από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU), η Τουρκία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες το 2019, ακολουθούμενη από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Αμπχαζίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τις Μαλδίβες.

Αναλυτές του υπογραμμίζουν ότι οι Μαλδίβες ήταν εδώ και καιρό προτιμώμενος προορισμός για πλούσιους Ρώσους, αφού μπορούν εύκολα να λάβουν τουριστικές βίζες κατά την άφιξη τους για διαμονή έως και 90 ημέρες.

Ωστόσο, η ικανότητα των Ρώσων να ταξιδεύουν μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω, ανέφεραν αναλυτές του EIU.
Εκτός από την αναστολή της συμφωνίας βίζας από την ΕΕ με τη Μόσχα, τα οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τα ταξίδια του.

Όπως είπαν, «καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, αναμένεται η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών που θα επιβαρύνει την τάση των Ρώσων για ταξίδια».