Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στους 4.790 ανέρχονται οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν υποβάλει από την 1η Μαρτίου αίτηση για τη νέα άδεια διαμονής στην Ελλάδα, που τους επιτρέπει να αναλάβουν θέσεις εργασίας στη χώρα.

Η Ελλάδα αποφάσισε να αρχίσει να εκδόσει νέους τύπους αδειών που παραμένουν σε ισχύ για τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να προσφέρει νόμιμη απασχόληση σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να τακτοποιήσει την κατάσταση τους.

Μόλις τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, μεγάλος αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση για το έγγραφο.

Από τους αιτούντες τρίτων χωρών που έχουν υποβάλει αίτηση για την άδεια μέχρι στιγμής, οι 828 έχουν ήδη λάβει άδεια διαμονής.
Από την άλλη πλευρά, 3.952 αιτήσεις για την άδεια δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί.

Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Οι αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 10.000 άτομα έχουν επισκεφθεί την ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τις 9 Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της νέας άδειας διαμονής για εργασία

  • Να διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από Έλληνα εργοδότη, η οποία να εμφανίζει απασχόληση σε εξαρτημένο εργοδότη.
  • Να αποδείξουν ότι διέμεναν στην Ελλάδα χωρίς άδεια διαμονής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 και ότι συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.
  • Να είναι κάτοχοι διαβατηρίου, ανεξάρτητα από την ισχύ του και να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ποινικό μητρώο.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για τη νέα άδεια διαμονής για εργασία καλούνται να καταβάλουν τέλος 300 ευρώ και 16 ευρώ για την εκτύπωση της άδειας διαμονής.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Η αίτηση για τη νέα άδεια διαμονής για απασχόληση πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία τοπικής αυτοδιοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιοχή όπου σκοπεύουν να εργαστούν υπήκοοι τρίτων χωρών.

Μόλις υποβληθεί, οι αρχές ελέγχουν ενδελεχώς όλες τις πληροφορίες και εντός 40 ημερών εκδίδεται πιστοποιητικό υποβολής αίτησης.

Αμέσως μετά την έκδοση του πιστοποιητικού, οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν στη συνέχεια άλλες 60 ημέρες για να υποβάλουν δικαιολογητικά για την έναρξη της απασχόλησης. Όλα τα έγγραφα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Όσοι δεν καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου απορρίπτονται για την πρώτη τους αίτηση.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις για άδεια διαμονής ισχύουν για περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσης.