Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα 100 εκατ. αναμένεται να ξεπεράσει την ερχόμενη τετραετία ο αριθμός των επιβατών που θα χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας διαχείρισης İGA κ. Kadri Samsunlu.

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη εξακολουθούν να παλεύουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία κατά 10% για να φτάσει τα 75 εκατομμύρια φέτος, υπογράμμισε ο Samsunlu.

Η συνολική επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο αυξήθηκε 24%την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε σχεδόν 51 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των διεθνών επιβατών αυξήθηκε κατά 26% στα 38,4 εκατομμύρια, ενώ 12,5 εκατομμύρια επιβάτες εσωτερικού πέρασαν από το αεροδρόμιο, αριθμός ενισχυμένος κατά 17%, σε ετήσια βάση.

«Σύμφωνα με τα σχέδιά μας, ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια και θα γίνουμε ένα από τα 5 κορυφαία αεροδρόμια στον κόσμο», πρόσθεσε ο κ Kadri Samsunlu.

Ταξιδιώτες από 130 χώρες φτάνουν στο αεροδρόμιο. Πριν από δέκα χρόνια, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου επιβάτες διέλευσης, αλλά σήμερα αντιπροσωπεύουν το 35 με 40% του συνόλου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατασκευάστηκε και τρίτος διάδρομος προσγείωσης, μία επένδυση ύψους 734 εκατ. ευρώ.

Αν και επί του παρόντος χρησιμοποιούν το 75% χωρητικότητας του αεροδρομίου, έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής για τον τέταρτο διάδρομο προσγείωσης, η οποία θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ο νέος διάδρομος θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2026. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης έναν νέο τερματικό σταθμό, ο επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πραγματοποιούν συνομιλίες με αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την έναρξη πτήσεων αυτών των εταιρειών προς την Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε.

«Πρέπει να έχουμε ισχυρότερη παρουσία στις ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Μαλαισία, καθώς και οι Η.Π.Α. και της Λατινικής Αμερικής”, δήλωσε ο κ. Samsunlu.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανακηρύχθηκε ως “Το καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης με πάνω από 40 εκατομμύρια επιβάτες”, “το πιο ευχάριστο αεροδρόμιο της Ευρώπης” και “το πιο καθαρό αεροδρόμιο της Ευρώπης” στα βραβεία Airport Service Quality (ASQ) που διοργανώθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο αεροδρομίων (ACI) στο Νότια Κορέα.