Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πέντε μεγάλα αεροδρόμια στην Ολλανδία υποδέχθηκαν 17,4 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2ο τρίμηνο του 2022, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας (CBS).

  • Τα στοιχεία σε επιβάτες είναι 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού και των παραλλαγών του.
  • Παράλληλα ο αριθμός των εμπορικών πτήσεων μειώθηκε επίσης κατά 15% σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2019.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που πέταξαν μέσω του αεροδρομίου του Αϊντχόβεν και του αεροδρομίου του Ρότερνταμ της Χάγης πλησιάζει τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το CBS σημείωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους:

  • Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ διεκπεραίωσε συνολικά το 86% των εμπορικών πτήσεων από τις συνολικά 127 χιλιάδες εγγεγραμμένες.
  • Συνολικά 1,8 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου Αϊντχόβεν, σχεδόν το 94% του αριθμού το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
  • Το Ρότερνταμ, το αεροδρόμιο της Χάγης, διαχειρίστηκε περισσότερο από το 92% των επιβατών σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
  • Το αεροδρόμιο του Μάαστριχτ του Άαχεν και το αεροδρόμιο Eelde του Groningen μετέφεραν λιγότερους ταξιδιώτες το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

Περίπου 381.000 τόνοι φορτίου μεταφέρθηκαν αεροπορικώς το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι πάνω από 8% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

Το αεροδρόμιο Schiphol αντιπροσώπευε περίπου το 93% των αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ το αεροδρόμιο του Μάαστριχτ του Άαχεν αντιπροσώπευε το υπόλοιπο μέρος.

Εξάλλου, από όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά το 66% μεταφέρθηκε σε πτήσεις εμπορευμάτων, ενώ συνολικά το 34% σε πτήσεις φορτίου.
Το 2019, αυτό το ποσοστό ήταν 57% και 43%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και του 2021, όταν αναχωρούσαν πολύ λιγότερες επιβατικές πτήσεις λόγω των μέτρων COVID, το 12% και το 31% αντίστοιχα των εμπορευμάτων μεταφέρονταν σε επιβατικές πτήσεις.

Τα στοιχεία της CBS δείχνουν ότι τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, τα ολλανδικά αεροδρόμια σημείωσαν άνοδο της εναέριας κυκλοφορίας αφού ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά πέντε φορές, από 40.700 σε 91.600.