Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις χώρες στην Ευρώπη με τους περισσότερους τουρίστες κατά κεφαλήν, αποκαλύπτουν νέα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism).
Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η Ισπανία με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και έντονο πρόβλημα overtourism είναι στην κορυφή, μία άλλη χώρα έχει το υψηλότερο τουριστικό ποσοστό.

Διαιρώντας τον αριθμό των επισκεπτών με τον αριθμό των κατοίκων διαπιστώνεται ότι η Αυστρία, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο.

Τα στοιχεία από τον UN Tourism εξακολουθούν να δείχνουν τη Γαλλία ως τον πιο δημοφιλή προορισμό για ξένους τουρίστες το 2023, με 100 εκατομμύρια «διεθνείς αφίξεις. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι το Παρίσι, η πόλη της αγάπης, βρίσκεται στις λίστες πολλών υποχρεώσεων παγκοσμίως.
Στους top προορισμούς ακολουθούν, η Ισπανία (85,2 εκατομμύρια), οι ΗΠΑ (66,5 εκατομμύρια), η Ιταλία (57,2 εκατομμύρια) και η Τουρκία (55,2 εκατομμύρια).

Οι δέκα πιο δημοφιλείς χώρες στην Ευρώπη

  • Ξεχωρίζει επίσης η Αυστρία, με 30,9 εκατομμύρια επισκέπτες έναντι 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της, με αποτέλεσμα το ποσοστό 3,4 τουριστών ανά κάτοικο.
  • Η Κροατία έχει πολλούς τουρίστες, με κατ’ εκτίμηση 16,9 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, που αντιστοιχεί σε 4,3 τουρίστες κατά κεφαλήν.
  • Ο αριθμός αυτός στην Ελλάδα είναι 3,1 διεθνείς ταξιδιώτες.
  • Η Ισπανία έχει 1,8 τουρίστες ανά κάτοικο.
  • Η Γαλλία έχει 1,5.
  • Στην Ελβετία και την Ιταλία, η αναλογία τουριστών προς κατοίκους είναι 1:1
    Αντίθετα, η Γερμανία έχει λιγότερο από μισό τουρίστα για κάθε κάτοικο, με αναλογία 0,4.

Ορισμένες χώρες με σχετικά λίγους κατοίκους έχουν επίσης υψηλά τουριστικά ποσοστά, όπως η Μάλτα και η Κύπρος, ιδιαίτερα τα μικροκράτη όπως το Μονακό, η Ανδόρα, ο Άγιος Μαρίνος, το Λιχτενστάιν και το Βατικανό.

Ευρωπαϊκές πόλεις που πλημμυρίζουν από τουρίστες

Η Holidu συνέκρινε τον αριθμό των αφίξεων τουριστών με αυτόν των κατοίκων. Το 2023, το Ντουμπρόβνικ ήταν η πιο πολυσύχναστη πόλη στην Ευρώπη , με 27 ταξιδιώτες κατά κεφαλήν, ακολουθούμενη από τη Ρόδο (26), τη Βενετία (21), το Ηράκλειο (18) και τη Φλωρεντία (14).

Το Ρέικιαβικ και το Άμστερνταμ είχαν 12 επισκέπτες ανά κάτοικο, η Λισαβόνα και το Πόρτο είχαν 11 και το Δουβλίνο και η Αθήνα είχαν 9. Παρίσι, Νίκαια και Μπριζ είχαν επτά τουρίστες ανά κάτοικο.

Εξετάζοντας τις διανυκτερεύσεις, το Νότιο Αιγαίο στην Ελλάδα ξεχωρίζει ότι έχει μια ιδιαίτερα ανισόρροπη αναλογία ντόπιων και τουριστών σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η περιοχή είχε κατά μέσο όρο 110 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο πριν από δύο χρόνια.