Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα διεθνή αεροδρόμια εκτιμούν ότι τα ταξίδια θα είναι ομαλότερα αυτό το καλοκαίρι, καθώς επανδρώνουν σταδιακά τα τμήματα τους.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, όπως διαπιστώθηκε σε συνάντηση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World) στη νήσο Ρεϋνιόν της Γαλλίας.

Η αυξανόμενη ζήτηση επιβατών σε περιόδους αιχμής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική απειλεί με μεγάλες ουρές, σωρούς αποσκευών και καθυστερημένες πτήσεις.

Η παγκόσμια ζήτηση επιβατών αναμένεται να φθάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες διαδρομές το 2023, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον κλάδο.

Αερολιμένες, αεροπορικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποφύγουν ελλείψεις προσωπικού που προκάλεσαν περιορισμό της χωρητικότητας και πονοκεφάλους, το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως εξηγεί ο Thomas Romig, επικεφαλής ασφαλείας του ACI World «οι καλοκαιρινοί μήνες προβλέπεται να είναι πραγματικά δύσκολοι για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και ορισμένα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι επιβάτες αναμένεται να αυξηθούν και να φτάσουν σε επίπεδα -σε ορισμένα μέρη- κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα του 2019».

Ο Steven Jatt, υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος του ομίλου Air France-KLM, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε διαταραχή είναι πιθανή κατά τις περιόδους αιχμής της κυκλοφορίας.

Υπογραμμίζει ότι «το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και άλλα ενδέχεται να μην έχουν αρκετό προσωπικό μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Φυσικά, εξακολουθούμε να επηρεαζόμαστε από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού παντού, ακόμη και στο αεροδρόμιο, αλλά βλέπουμε ότι σταδιακά οι εργασίες επανέρχονται σε τροχιά».

Τα αεροδρόμια λαμβάνουν ήδη μέτρα για να προετοιμαστούν για την υψηλή ταξιδιωτική περίοδο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Schiphol εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό των επιβατών κατά περίπου 5% κατά τη διάρκεια των διακοπών του Μαΐου και το καλοκαίρι.

Στον Καναδά, το διεθνές αεροδρόμιο Montreal-Trudeau προσθέτει υπηρεσίες για περιορισμό στις ουρές εν όψει των ανοιξιάτικων διακοπών. Μεταξύ άλλων ενίσχυσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ορίσουν μια συγκεκριμένη ώρα, που θα περάσουν από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), προετοιμάζεται. Επενδύει στην νέα τεχνολογία για ενισχυμένη ασφάλεια αποτελεσματικότητας σημείων ελέγχου και εμπειρίας επιβατών.