Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι Αμερικανοί αισθάνονται πιεσμένοι από τον πληθωρισμό, από τις υψηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια και από τις διαταραχές στα ταξίδια.
Ωστόσο, τίποτα δεν μειώνει τον ενθουσιασμό τους για ταξίδια, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα από το TripIt.

  • Το 72% αισθάνεται θετικά για τα ταξιδιωτικά του σχέδια το 2023.
  • Το 74% σχεδιάζει εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια μέχρι τον Αύγουστο.
  • Το 50% ετοιμάζει διεθνή αεροπορικά ταξίδια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
  • Το 82% επιλέγει για την διαμονή του ξενοδοχείο.

Το κύμα αισιοδοξίας

Οι λόγοι αυτής της αισιοδοξίας των Αμερικανών για τα ταξίδια, ποικίλλουν.
Περίπου για το 41% των «αισιόδοξων» έως «πολύ αισιόδοξων» τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με ένα επερχόμενο ταξίδι για το οποίο έχουν προγραμματίσει και είναι ενθουσιασμένοι.

«Η αισιοδοξία των Αμερικανών τροφοδοτείται από την έμφυτη χαρά τους να έχουν σχέδια για διακοπές, παρά το αυξανόμενο κόστος και τις πρόσφατες (άνευ προηγουμένου) ταξιδιωτικές διαταραχές», αναφέρει η έκθεση.

  • Περίπου το 23% είπε ότι είναι βέβαιο ότι οι διακοπές στα ταξίδια θα βελτιωθούν φέτος.
  • Εν τω μεταξύ, το 18% αισθάνεται αισιόδοξο για τα ταξίδια το 2023, επειδή δεν ανησυχεί μήπως αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
  • Ωστόσο, πολύ λίγοι Αμερικανοί είναι αισιόδοξοι (5%) για το κόστος ταξιδιού.

Ουδέτεροι και όχι και τόσο αισιόδοξοι ταξιδιώτες

  • Οι «ουδέτεροι» ταξιδιώτες, ανέρχονται σε 19%. Και είναι αυτοί που δεν αισθάνονται ούτε αισιόδοξοι κακόπιστοι για τα ταξίδια το 2023.
    Ίσως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ήδη βιώσει μια διαταραγμένη ταξιδιωτική εμπειρία στον νέο κόσμο μετά την πανδημία και ως εκ τούτου, γνωρίζουν τι τους περιμένει.Αλλά ταυτόχρονα, αισθάνονται επίσης άνετα ότι θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε ό,τι έρθει στο δρόμο τους.
  • Οι «όχι και τόσο αισιόδοξοι» ταξιδιώτες (9%) είπαν ότι αισθάνονται «όχι πολύ» ή «καθόλου» αισιόδοξοι.
    Επιπλέον, το 33% δεν αισθάνεται σίγουρο ότι οι διακοπές του θα βελτιωθούν φέτος. Το 26% των όχι και τόσο αισιόδοξων ανησυχεί για το κόστος του ταξιδιού και το 13% ανησυχεί μήπως αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Διαταραχές στα ταξίδια

Τα στοιχεία του TripI έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί (47%) που ταξίδεψαν τους τελευταίους τρεις μήνες αντιμετώπισαν στην πραγματικότητα κάποιο είδος διαταραχής.

  • Το 40% είχε μια πτήση καθυστέρηση μίας ώρας ή περισσότερο.
  • Το 16% είχε μια πτήση που ακυρώθηκε.

Τα χρήματα είναι ένα θέμα

Ενώ η πλειονότητα των ταξιδιωτών φαίνεται να είναι ενθουσιασμένοι με τα ταξίδια το 2023, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το κόστος.

Ένα σημαντικό 79% είπε ότι ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τον ταξιδιωτικό του προγραμματισμό. Πρόκειται για μια αύξηση 22% σε σχέση με την έρευνα του TripIt του Σεπτεμβρίου 2022.

Πώς επηρέασε ο πληθωρισμός τις ταξιδιωτικές αποφάσεις

  • Το 26% δήλωσε ότι λόγω πληθωρισμού ο προϋπολογισμός του για ταξίδια είναι περισσότερο από τον συνηθισμένο.
  • Το 18% προγραμμάτισε λιγότερα ή διαφορετικά είδη ταξιδιών, λόγω πληθωρισμού.

Το βασικό συμπέρασμα από την έρευνα της TripIt φαίνεται ότι είναι ότι, παρά τις προκλήσεις, οι Αμερικανοί δεν κάθονται πια στο περιθώριο μετά από χρόνια ανησυχίας για την πανδημία.
Μπορεί να πληρώνουν περισσότερα για τις διακοπές τους ή να τροποποιούν ελαφρώς τα ταξίδια τους, αλλά σκοπεύουν να ταξιδέψουν το 2023.