Ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιούν οι άνθρωποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανοχή τους απέναντι σε ανθρώπους άλλων χωρών και πολιτισμών. Αυτό αποτελεί το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης από τη Βρετανική ταξιδιωτική μηχανή αναζήτησης momondo. Η έρευνα αφορούσε πάνω από 7.300 ενήλικες από όλο τον κόσμο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί και τα ταξίδια

Έξι στους 10 Βρετανούς (58%) που ταξιδεύουν τακτικά λένε ότι εμπιστεύονται όσους ταξιδεύουν από άλλες χώρες. Ωστόσο, ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος (37%) μεταξύ αυτών που δεν πηγαίνουν διακοπές.

Εξετάζοντας τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου, το 54% των Βρετανών πιστεύει ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι λιγότερο ανεκτικοί γενικά απέναντι σε άλλους πολιτισμούς από ό, τι πριν από πέντε χρόνια.

Γενικά, το 86% των Βρετανών που ταξιδεύουν συχνά πιστεύουν ότι τα ταξίδια τους έχουν δώσει μια πιο θετική άποψη για άλλους πολιτισμούς. Το ποσοστό για όσους ταξιδεύουν σπάνια αγγίζει το 30.

Παράλληλα, το 62% των ανθρώπων που ταξιδεύουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο πιστεύουν ότι εάν ταξίδευαν περισσότερο, θα υπήρχε περισσότερη ειρήνη στον κόσμο. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους δεν ταξιδεύουν είναι 26%.

Πολίτες του κόσμου

Επίσης αποκαλύπτει ότι όσοι ταξιδεύουν περισσότερο έχουν περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθούν «πολίτες του κόσμου». Τα τρία τέταρτα (73%) από όσους ταξιδεύουν τακτικά το αναφέρουν αυτό για τον εαυτό τους. Ο αριθμός μειώνεται στο 43% για όσους δεν ταξιδεύουν.

Τέλος, τα ταξίδια που κάνουμε φαίνεται να μην επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε για την εθνική μας ταυτότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 88% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν τακτικά θεωρούν τους εαυτούς τους «πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου» – το ίδιο ακριβώς ποσοστό με αυτούς που δεν ταξιδεύουν.