Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο φόρος διαμονής στην Βαρκελώνη θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.

Από το 2012, το hotspot επισκεπτών έχει προσθέσει χρεώσεις επιπλέον του τουριστικού φόρου σε όλη την Καταλονία, με στόχο την καταπολέμηση του overtourism (υπερτουρισμoύ).

Οι ταξιδιώτες στην Βαρκελώνη θα πρέπει «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να πληρώσουν τόσο τον περιφερειακό τουριστικό φόρο όσο και αυτόν στην πόλη.

Η επιβάρυνση στην διαμονή ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο καταλύματος των επισκεπτών και επιβάλλεται μόνο στα επίσημα τουριστικά καταλύματα.

Πόσο αυξάνεται ο φόρος διαμονής στην Βαρκελώνη

Μετά την 1η Απριλίου 2023, οι επισκέπτες της πόλης θα πρέπει να πληρώσουν 2,75 ευρώ, αύξηση 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Στην δεύτερη αύξηση που θα γίνει τον επόμενο χρόνο την 1η Απριλίου 2024 το τέλος θα ανέλθει στα 3,25 ευρώ.

  • Οι επισκέπτες σε καταλύματα πέντε αστέρων θα πληρώσουν συνολικά 6,75 ευρώ ανά διανυκτέρευση, δηλαδή 47,25 ευρώ ανά άτομο για διαμονή μιας εβδομάδας.
  • Όσοι επιλέξουν διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων θα πληρώσουν συνολικά 4,95 ευρώ έως το 2024.
  • Για τους ταξιδιώτες που θα μείνουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, ο φόρος διανυκτέρευσης κοστίζει 4 ευρώ (με 2,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,75 ευρώ στην πόλη).

Στόχος η καταπολέμηση του overtourism

Οι αρχές της Βαρκελώνης δήλωσαν ότι ο αυξημένος τουριστικός φόρος στοχεύει στην προσέλκυση «ποιοτικού» τουρισμού και στην καταπολέμηση του overtourism.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Jaume Collboni σκοπός είναι «να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών και να αυξηθούν τα έσοδα από τους τουρίστες.
Πρότυπο μας δεν είναι πλέον ο μαζικός τουρισμός, αλλά ο ποιοτικός τουρισμός, που προσθέτει αξία στην πόλη».

Η πόλη δέχεται κατά μέσο όρο 32 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Η αύξηση του τουριστικού φόρου, θα ενισχύσει επίσης τον προϋπολογισμό της.

Οι αρχές ελπίζουν ότι το τέλος θα αποφέρει 53 εκατομμύρια ευρώ φέτος και έως και 100 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε δρόμους και σε υπηρεσίες λεωφορείων.

Ποιες άλλες ισπανικές πόλεις έχουν τουριστικό φόρο

Η Βαλένθια ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή τουριστικού φόρου για τους επισκέπτες που διαμένουν σε όλους τους τύπους καταλυμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ. Θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2023.

Ανάλογα με το κατάλυμα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση για έως και επτά διανυκτερεύσεις.

Οι αρχές λένε ότι τα έσοδα θα διατεθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής.

Οι ταξιδιώτες στις Βαλεαρίδες Νήσους πρέπει επίσης να πληρώσουν ένα τέλος. Ο βιώσιμος τουριστικός φόρος, που ισχύει για τη Μαγιόρκα, τη Μενόρκα, την Ίμπιζα και τη Φορμεντέρα, πρέπει να καταβάλλεται από παραθεριστές ηλικίας 16 ετών και άνω. Στην υψηλή περίοδο, ο φόρος μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.