Σύνταξη: tourismtoday.gr

Εντυπωσιακή είναι η φετινή άνοδος των αεροπορικών αφίξεων από τις ΗΠΑ σε Ελλάδα. Για τη θερινή σεζόν οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί σε απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 25% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 600.000, έναντι 440.000 που ήταν πέρυσι.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, “συνυπολογίζοντας και τις αφίξεις εκτός θερινής σεζόν καθώς και αυτές μέσω αεροδρομίων τρίτων χωρών, αναμένεται ότι φέτος οι Αμερικάνοι που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα υπερβούν σε αριθμό το 1,4 εκατ. αφίξεων του 2023, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το αποτύπωμα τους στην εγχώρια οικονομία δεδομένου ότι η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των επισκεπτών από Αμερική είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο.”

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου 2023, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ ήταν στο +35,7% και διαμορφώθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ.

Η εκτόξευση της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς, επισήμανε την εκτόξευση της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Σύμφωνα με τον Άρη Ίκκο, “με βάση την εξέλιξη μέχρι στιγμής, αναμένεται ότι τον Ιούλιο οι κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ενώ το 2019 ήταν 700.000. Την ίδια στιγμή οι κλίνες στα ξενοδοχεία ανέρχονται στις 880.000″.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι “με την τόση μεγάλη αύξηση προσφοράς κλινών, υπάρχει αναντιστοιχία στο τι συμβαίνει σε μάκρο επίπεδο και τι συμβαίνει στο επίπεδο της επιχείρησης. Αρα, μπορεί να έχουμε αυξημένο τουριστικό ρεύμα αλλά μία επιχείρηση να βλέπει μείωση της πληρότητας, λόγω της μεγάλης διάχυσης του σε περισσότερα καταλύματα”.

Νωρίτερα το ΙΝΣΕΤΕ ανακοίνωσε πως οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο 12,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 5,9 εκατομμύρια.