Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην Ισπανία, επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ζητούν να επιβληθούν όρια στην τουριστική εκμετάλλευση.

Η ΜΚΟ Ecologistas en Acción πιστεύει ότι το τρέχον μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ισπανίας δεν είναι βιώσιμο.
Εκμεταλλεύεται τα οικοσυστήματα, δημιουργεί σημαντική ανισότητα, ευνοεί την άδικη κατανομή του πλούτου και οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι σε σύγκριση με τα σημαντικά έσοδα που παράγουν οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα, οι εργαζόμενοι συχνά υπομένουν μισθούς φτώχειας, πολλές ώρες και υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Η αδιάκοπη ώθηση για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μεταφράζεται σε εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση και τη συνεχή ανάπτυξη μεγάλων καταλυμάτων. Αυτό το μοντέλο μαζικού τουρισμού είναι επιβλαβές τόσο για τις παράκτιες όσο και για τις αγροτικές περιοχές.

Η πίεση στον πληθυσμό και την επικράτεια έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη και αυξανόμενη δυσφορία μεταξύ των πολιτών. Υπομένουν τις καθημερινές συνέπειες της αδράνειας των δημόσιων φορέων, οι οποίοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πέρα από κάθε όριο και αγχώνουν ολοένα και περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων.

Πρόταση για μορατόριουμ στον τουρισμό

Η ΜΚΟ έχει υποστηρίξει μέτρα για τη διατήρηση προστατευόμενων φυσικών περιοχών και τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού, ο οποίος εκτοπίζει τις τοπικές κοινωνίες.

Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν οικολογικούς φόρους, μορατόριουμ στον τουρισμό και τις διακοπές, επείγουσα ρύθμιση και αυστηρούς περιορισμούς στις τουριστικές ενοικιάσεις και περιορισμούς στην απόκτηση ακινήτων από μη κατοίκους.

Οι σοβαρές επιπτώσεις από το μοντέλο μαζικού τουρισμού στην Ισπανία

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τις σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί το μοντέλο μαζικού τουρισμού στην Ισπανία και προτρέπουν τις διάφορες διοικήσεις να περιορίσουν την υπερεκμετάλλευση του τουρισμού.

  • Από την έγκριση του νόμου για τις ακτές το 1988, η αστικοποιημένη παράκτια περιοχή στην Ισπανία διπλασιάστηκε, επεκτείνοντας από 240.000 σε 530.000 εκτάρια.
    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό αστικοποίησης 40,9% στις παράκτιες επαρχίες με υψηλά επίπεδα μαζικού τουρισμού.
    Επί του παρόντος, το 36,5% του παραλιακού μετώπου είναι αστικοποιημένο και το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης έχει καταστρέψει πάνω από το ένα τρίτο των παρακείμενων οικοσυστημάτων.
  • Το 44% των υπόγειων υδάτινων συστημάτων είναι ήδη υπερεκμεταλλευόμενα και μολυσμένα. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία έφτασε τα 85.056.528 το 2023 (INE), αυξάνοντας σημαντικά την κατανάλωση νερού τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τις υποδομές που σχετίζονται με τις τουριστικές δραστηριότητες.
  • Από το 2013, η παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα είχε αποτύπωμα άνθρακα που ξεπερνούσε τους 4.500 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
    Το ποσοστό αυτό είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο και αντιπροσωπεύει το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται άμεσα για την κλιματική αλλαγή.
    Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών των εκπομπών προέρχεται από τις αερομεταφορές, με 283 εκατομμύρια επιβάτες να καταγράφονται το 2023.
    Ωστόσο, η AENA (ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων) σχεδιάζει να επεκτείνει επτά αεροδρόμια στην Ισπανία και να αυξήσει τη χωρητικότητα για αφίξεις τουριστών.
  • Τα ισπανικά λιμάνια έφτασαν σε ένα ιστορικό ορόσημο το 2023, με πάνω από 12 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας.
    Παρόλο που τα κρουαζιερόπλοια πλασάρονται ως επιλογή βιώσιμης κινητικότητας, επικρίνονται όλο και περισσότερο ως μία από τις πιο ρυπογόνες μορφές μεταφοράς που διατίθενται σήμερα.
  • Παρά τη συνεχή αύξηση των αφίξεων τουριστών και τα υψηλά ποσοστά πληρότητας και εσόδων των ξενοδοχείων, η πραγματικότητα για τον τοπικό πληθυσμό είναι τελείως διαφορετική. Πολλοί έχουν χαμηλούς μισθούς και αντιμετωπίζουν φτώχεια, ανεργία καθώς και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.
    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μισθών του ΙΝΕ για το 2021, οι αποδοχές στον τομέα της φιλοξενίας μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τον κατώτατο διεπαγγελματικό μισθό (SMI). Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις περιφέρειες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς, όπου το κόστος των βασικών αγαθών και της στέγασης έχει αυξηθεί, αφήνοντας το 20,2% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Το μοντέλο μη βιώσιμου τουρισμού που εφαρμόζεται επηρεάζει σημαντικά το δικαίωμα στη στέγαση. Ο πολλαπλασιασμός στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχει μετατρέψει πόλεις και κατοικημένες γειτονιές σε τουριστικά hotspots, αναστατώνοντας τη ζωή των κατοίκων. Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη ρυθμίσεων και πρόβλεψης από τους θεσμούς, έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα, την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.
    Η μετατροπή αυτών των ακινήτων σε προσωρινές μισθώσεις για τουρίστες οδήγησε σε σοβαρή έλλειψη κατοικιών για οικιστική και μακροχρόνια χρήση, μειώνοντας το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης σε στέγαση για τον τοπικό πληθυσμό.

Η περιβαλλοντική οργάνωση τονίζει ότι η τρέχουσα τουριστική βιομηχανία βασίζεται σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο που υποβαθμίζει εδάφη και οικοσυστήματα, ενώ δημιουργεί μια άδικη και άνιση κατανομή του πλούτου.