Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μπορεί οι ακτιβιστές για το κλίμα να ζητούν νομική απαγόρευση σε εσωτερικές και άλλες πτήσεις μικρών αποστάσεων, αλλά αυτό είναι άχρηστο, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό Journal of Transport Geography, μελέτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ αποκαλύπτει πως ακόμη και αν δεν υπήρχαν τέτοιες πτήσεις, αυτό δεν θα είχε ουσιαστικά καμία θετική επίδραση στην κλιματική κρίση.

Όπως υπογραμμίζεται το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες θα παράγουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες CO 2.

Μπορεί οι πτήσεις μικρών αποστάσεων επί του παρόντος μειώνονται αλλά αυτό δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στο κλίμα, επειδή η εξοικονόμηση κηροζίνης και επομένως CO 2 είναι πολύ μικρή.

Πτήσεις μικρότερου των 500 χιλιομέτρων στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχουν μερίδιο σχεδόν 28%, αλλά καταναλώνουν μόνο λίγο λιγότερο από το 6% της κηροζίνης.
Αντίθετα, οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, που αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του συνόλου, καταναλώνουν σχεδόν το 50% των καυσίμων.

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα μεταφερθούν στο αυτοκίνητο

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης -ενάντια στην ιδέα- ότι η απαγόρευση των πτήσεων μικρών αποστάσεων θα αναγκάσει όλα τα επαγγελματικά ταξίδια να μεταφερθούν στον σιδηρόδρομο.
Αντίθετα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που παραιτούνται από πτήσεις χρησιμοποιούν ήδη αυτοκίνητα.
Δεδομένου ότι είναι συχνά μόνοι στο αυτοκίνητο, η κατανάλωση καυσίμου ανά άτομο είναι ακόμη υψηλότερη από ό,τι για μια πτήση.

Πάνω απ’ όλα, εάν απαγορεύονταν οι πτήσεις μικρών αποστάσεων, τα αεροδρόμια θα διέθεταν τα slots σε πτήσεις μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων κάτι που θα αύξανε περαιτέρω τις εκπομπές CO 2.

Αντί για πτήσεις μικρών αποστάσεων, επομένως, τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων θα πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά, γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής της μελέτης τον Giulio Mattioli, καθηγητή του Πανεπιστημίου στο Ντόρτμουντ.
Δεδομένου ότι τα αεροσκάφη σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων πετούν και σε υψηλότερα στρώματα αέρα, όπου οι εκπομπές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα, αυτή η εξέταση είναι ακόμη πιο επείγουσα.