Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ισπανία έχασαν μέρος από την “λάμψη” τους το 2024. Πέρυσι, αναδείχθηκαν ως το δεύτερο πιο ελκυστικό προϊόν ακινήτων της χώρας, προσελκύοντας σχεδόν το 30% του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου, ύψους περίπου 3,35 δις ευρώ.

Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 18% σε σύγκριση με το ρεκόρ επενδύσεων σε ξενοδοχεία που παρατηρήθηκε το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων υπηρεσιών ακινήτων CBRE.

Παρά την πτώση αυτή, παραμένει έντονο ενδιαφέρον τόσο για πολυτελή όσο και για οικονομικά ξενοδοχεία.
Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη παραμένουν τα κύρια σημεία εστίασης και τα αστικά κτίρια μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ξενοδοχεία.

Το 2023, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις έφτασαν τα 4,1 δις ευρώ, σηματοδοτώντας τη δεύτερη υψηλότερη επενδυτική χρονιά στην ιστορική σειρά, μόνο μετά το 2018, όπου πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 5 δις ευρώ.

Από το 2017 έως το 2024, ο ισπανικός ξενοδοχειακός τομέας αναδείχθηκε σε σημαντικό επενδυτικό επίκεντρο, συγκεντρώνοντας πάνω από 25 δις ευρώ σε επενδύσεις.

  • Οι εθνικοί αγοραστές είναι οι κύριοι, αντιπροσωπεύοντας το 52% του συνολικού όγκου επενδύσεων, που είναι υπερδιπλάσιος της εκπροσώπησης τους το 2023.
  • Το προφίλ επενδυτή περιλαμβάνει αλυσίδες ξενοδοχείων, που αντιπροσωπεύουν το 38% του συνολικού όγκου επενδύσεων.
  • Οι θεσμικοί επενδυτές αποτελούσαν λιγότερο από το 25% των συνολικών επενδύσεων, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σύγκριση με πάνω από 70% το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
  • Το 2024, σε πάνω από 180 ξενοδοχεία -που περιλαμβάνουν περισσότερα από 17.000 δωμάτια- πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στην Ισπανία.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα πολυτελή ξενοδοχεία

Οι επενδυτές προτίμησαν έντονα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, με το 45% της συνολικής επένδυσης να κατευθύνεται σε ακίνητα 4 αστέρων και το 20% σε ακίνητα Grand Luxe 5 και 5 αστέρων.

Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα luxury ξενοδοχεία έχει περιορίσει τον κλάδο των ξενοδοχείων τριών και τεσσάρων αστέρων. Αυτές οι δύο κατηγορίες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού όγκου συναλλαγών σε ξενοδοχεία που καταγράφηκαν το 2024.

Το 2024, το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίστηκε σημαντικά προς τα αστικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αντιπροσώπευαν το 53%, σε σύγκριση με 47% για το τμήμα των διακοπών και σε αντίθεση με τις τάσεις από το 2023.

Αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως στη μετατροπή των χώρων γραφείων σε ξενοδοχεία, ιδίως σε στα κέντρα των πόλεων, με έμφαση στα πολυτελή ακίνητα.

Η ζήτηση για ξενοδοχεία έχει οδηγήσει στην αναζωογόνηση παλαιότερων, λιγότερο χρησιμοποιούμενων κτιρίων.

Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη αντιπροσώπευαν το 18% των συνολικών συναλλαγών, ενώ η Μάλαγα το 5%.

Ισχυρές επιδόσεις σε ξενοδοχεία

Τα λειτουργικά αποτελέσματα για το 2024 δείχνουν ισχυρές επιδόσεις στις ξενοδοχειακές και τουριστικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ισπανία.

  • Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) για τα κατειλημμένα δωμάτια ήταν 118,80 ευρώ τον Νοέμβριο, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2023.
  • Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) έφτασαν τα 83,16 ευρώ, στο +10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5%, ενώ τα νησιά παρουσίασαν υψηλότερη απόδοση 6%. Μια πολλά υποσχόμενη τάση αναμένεται για το 2025.

Οι top συναλλαγές

Σε αντίθεση με το 2023, όπου κυριαρχούσαν οι συναλλαγές μεγάλων χαρτοφυλακίων, το 2024 χαρακτηρίστηκε από μεμονωμένες συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων.
Το 74% των επενδύσεων -περίπου 2,5 δις ευρώ- αντιπροσώπευαν 123 μεμονωμένες συναλλαγές.

Αξιοσημείωτα ακίνητα που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές περιλαμβάνουν την αγορά και πώληση των Six Senses Ibiza, Hotel Miguel Ángel και Rafael Atocha στη Μαδρίτη, Labranda Suites Costa Adeje και Iberostar Las Dalias στην Τενερίφη και AC Hotel Barcelona Forum στη Βαρκελώνη.