Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει επηρεάσει τον τουριστικό τομέα στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία αναμένεται να μειωθούν την ερχόμενη περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Ghada Shalaby, τον αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα έχει επηρεάσει τον τουρισμό στην Αίγυπτο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες και ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τουριστικής αγοράς.

Όπως ανέφερε ότι ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα (Νότιο Σινά), έχουν υποστεί σημαντικό αντίκτυπο με ακυρώσεις στις κρατήσεις. Αντίθετα, άλλες πόλεις, όπως το Λούξορ και η Χουργκάντα, δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ.

Αιγύπτιοι ειδικοί στον τουρισμό επιβεβαίωσαν ότι έχουν πληγεί οι πόλεις Τάμπα, Νουβέιμπα και Σαρμ Ελ Σέιχ στο Νότιο Σινά.
Σύμφωνα με τον Alaa Akl, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Ξενοδοχειακών Ιδρυμάτων, σχεδόν το 90% ξενοδοχείων και camp στις πόλεις Τάμπα, Νουβέιμπα -που βρίσκονται στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στο Σιν- έκλεισαν τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, η χειμερινή τουριστική περίοδος στο Λούξορ και το Ασουάν, πόλεις μακριά από τον άξονα των συγκρούσεων, δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Πριν από την σύγκρουση το Κάιρο ανέμενε 15 εκατομμύρια τουρίστες φέτος. Αλλά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, φαίνεται ότι η επίτευξη αυτού του στόχου έχει γίνει πρόκληση. Παρόλα αυτά, ο Αιγύπτιος αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού παραμένει αισιόδοξος.

Παρά την αισιοδοξία αξιωματούχων του υπουργείου Τουρισμού, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε ότι η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 70% των εσόδων τους από τον τουρισμό εάν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί ή επεκταθεί, ανάλογα με τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πώς είναι φυσικό ο αιγυπτιακός τουριστικός τομέας να επηρεάζεται από τον πόλεμο, αλλά αμφιβάλλουν ότι αυτός ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός και θα επεκταθεί σε όλους τους προορισμούς.
Προβλέπεται ότι οι τουριστικές κρατήσεις στις πόλεις του Σινά μπορεί να μειωθούν για τα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό όπως σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών του Αιγυπτιακού Υπουργικού Συμβουλίου, δείχνουν πώς ο τουριστικός τομέας στην Αίγυπτο σημείωσε αύξηση εσόδων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους 2022/2023, φτάνοντας τα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για αύξηση από τα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η Αίγυπτος έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη εσόδων από τον τουρισμό έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2028 και στοχεύει να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2030.