Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Φρένο» στην ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού, μετά από μία διετία που ο κλάδος επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει βάλει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εντείνει περαιτέρω την άνοδο του πληθωρισμού. Σύμφωνα, δε, με τις προβλέψεις του Euromonitor, η συρρίκνωση του ρωσικού εξερχόμενου τουρισμού θα ζημιώσει κατά 7 δισ. δολάρια τον κλάδο παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Στις αρχές του 2022, υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός εκτινάσσονταν, με υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, που προκλήθηκαν κυρίως από διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ταξιδιωτικού κλάδου ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους τροφοδοτούσε την άνοδο των τιμών για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, βάζοντας εμπόδια στην ανάκαμψη του τουρισμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Μοντέλο Πρόβλεψης Ταξιδιών της Euromonitor International, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 1% των δαπανών εξερχόμενου τουρισμού, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε 9,1 δισ. δολάρια το 2021. Η απώλεια Ρώσων επισκεπτών που δαπανούν υψηλά ποσά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Ωστόσο, θα γίνει έντονα αισθητή σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Καραϊβική μέχρι την Τουρκία και την Ταϊλάνδη.

Οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες τουριστικές δαπάνες κάνουν λόγο για αύξηση 92% το 2022, παραμένοντας, ωστόσο μειωμένες κατά 55% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάρρευση του τουρισμού της Ρωσίας και της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, ο παγκόσμιος εισερχόμενος τουρισμός θα απωλέσει 6,9 δισ. δολάρια το 2022, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το τουριστικό δυναμικό έως το 2026, αν και όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια του πολέμου.

Οι ταξιδιώτες από αγορές μεγάλων αποστάσεων όπως η Βόρεια Αμερική αναβάλλουν ήδη τα ταξίδια τους στην Ευρώπη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο ρόλος της πανδημίας

Παρά τον πόλεμο που επισκιάζει την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, η πανδημία συνεχίζει να πλήττει περιοχές όπως η Ασία και ο Ειρηνικός και η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Η νέα παραλλαγή Omicron που εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2021 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αποδείχθηκε βραχύβιος. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανοίξει ξανά στους διπλοεμβολιασμένους ταξιδιώτες και έχουν αφαιρέσει όλους τους περιορισμούς, μεταβαίνοντας στο ενδημικό στάδιο.

Ωστόσο, με τα ποσοστά εμβολιασμού να ξεπερνούν το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις αναδυόμενες χώρες.

Χώρες όπως η Κίνα συνεχίζουν να ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική για την ανάσχεση της COVID-19, εμποδίζοντας την ανάκαμψη για προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη. Επιπλέον, η ανισότητα των εμβολίων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επανεκκίνηση σε περιοχές όπως η Ασία-Ειρηνικός, όπου το 14,1% των οικονομιών χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με το Our World in Data, έχουν κάνει το εμβόλιο, οδηγώντας σε ανάκαμψη δύο επιπέδων.