Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αστάθεια στην ανατολική Ευρώπη επηρεάζουν τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις διακοπές το Πάσχα. Η ζήτηση αυξήθηκε σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αντίθετα, η σύγκρουση οδήγησε σε πτώση της ζήτησης για χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία έρευνας της Mabrian Technologies.

Η ζήτηση σε προορισμούς

Μετά το ξέσπασμα, οι αναζητήσεις πτήσεων και διακοπών στη Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 13,2% και 12,7% για την Ισπανία.
Αντίθετα μειώθηκαν 10,45% για την Τουρκία και 8,15% για την Ελλάδα.

Η έρευνα της Mabrian Technologies κάλυψε αναζητήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου για πτήσεις προς Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ελλάδα για ταξίδια μεταξύ 11 Απριλίου και 1 Μαΐου.

Το κόστος διαμονής

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία είχε αυξηθεί έως και 17% στην Πορτογαλία και 14% στην Ισπανία.

Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν έως και 4% στα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, που στο παρελθόν σύχναζαν περισσότερο οι Ρώσοι ταξιδιώτες.

Η μέση τιμή των ξενοδοχείων 3 αστέρων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 9%, ενώ τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 8% και 20% αντίστοιχα.

Οι μέσες τιμές ξενοδοχείων της Ισπανίας είναι περισσότερο από 20% πάνω από τους προορισμούς που αναλύθηκαν και 15% πάνω από τις τιμές της Πορτογαλίας, του άμεσου ανταγωνιστή της όσον αφορά στις τιμές.

«Η γνώση του πώς η ρωσική σύγκρουση επηρέασε βραχυπρόθεσμα την περίοδο του Πάσχα επιτρέπει στις υπόλοιπες χώρες και τουριστικούς προορισμούς να γνωρίζουν ποια θα είναι η τάση εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο Carlos Cendra διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Mabrian.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορούν να επικεντρωθούν με σιγουριά στη συνέχιση των επενδύσεων για την προσέλκυση Ευρωπαίων ταξιδιωτών για την περίοδο υψηλής ζήτησης του Πάσχα».