Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στον ευρωπαϊκό τουρισμό σκι προβλέπεται να είναι σημαντικός. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Natural Climate Change.

Η ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει χιονοδρομικές περιοχές που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να είναι δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, εκτιμάται ότι περίπου οι μισές περιοχές σκι σε 28 ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο έλλειψης χιονιού.

Τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για νερό και ενέργεια, αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα και επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.

Επιπλέον, η δημιουργία τεχνητού χιονιού απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επανεξέταση της σκοπιμότητας να βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στον χειμερινό τουρισμό σε ορισμένες περιοχές.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Samuel Morin από το Centre National de Recherches Météorologiques στη Γκρενόμπλ, συμβουλεύει σθεναρά την επανεκτίμηση της βιωσιμότητας του χιονοδρομικού τουρισμού για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

Ο χιονοδρομικός τουρισμός στην Ευρώπη είναι πρωταρχικής σημασίας. Φιλοξενεί περίπου τις μισές περιοχές σκι παγκοσμίως. Κάθε προορισμός σκι έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο σκιέρ το χρόνο.

Η μελέτη εξετάζει την κατάσταση για 2.234 ευρωπαϊκές περιοχές τουρισμού σκι με θέρμανση έως και τέσσερις βαθμούς.
Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση, σχεδόν όλες οι περιοχές σκι θα είχαν υψηλό κίνδυνο ανεπαρκών συνθηκών χιονιού στους τέσσερις βαθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές.

Με βάση την ανάλυση, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριζόταν στους 1,5 βαθμούς, περίπου το 32 τοις εκατό των χιονοδρομικών περιοχών της Ευρώπης θα αντιμετώπιζε σοβαρή απειλή.

Ωστόσο, οι μηχανές παραγωγής χιονιού μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο σε 14% έως 26%.

Δυστυχώς, πολλοί ειδικοί στο κλίμα πιστεύουν τώρα ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμη και με άμεσες και ουσιαστικές προσπάθειες.

Οι ερευνητές προτείνουν τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τη λήψη λεπτομερών τοπικών αποτελεσμάτων. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τα χαρακτηριστικά των συστημάτων παραγωγής χιονιού και τη διαθεσιμότητα πηγών νερού και ενέργειας.

Επιπλέον, οι τοπικοί προβληματισμοί σχετικά με το μέλλον του τουρισμού σκι πρέπει να περιλαμβάνουν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των τουριστών. Για παράδειγμα, ορισμένοι σκιέρ μπορεί να βρουν μια τεχνητή πλαγιά χιονιού που περιβάλλεται από πράσινο όχι ελκυστική.

Οι τουριστικές δραστηριότητες που παράγουν πολύ CO2, όπως ο τρέχων τουρισμός σκι, μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις εκτεταμένες ενέργειες που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς.

Ακόμη και αν ένα σημαντικό μέρος των χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει τουρισμό σκι μακροπρόθεσμα, θα ήταν σημαντική πρόκληση για αυτά τα μέρη να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι λόγω της μείωσης της χιονοκάλυψης στις περισσότερες ορεινές περιοχές, τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να συρρικνωθούν.

Η μετάβαση σε άλλες μορφές τουρισμού θα μπορούσε να είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή για πολλές ορεινές περιοχές που επηρεάζονται. Αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη.