Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες που έχουν σχέδια να επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη πιθανότατα σύντομα θα δυσκολευτούν πολύ να κλείσουν ένα ιδιωτικό σπίτι σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για διακοπές.
Αυτό συμβαίνει επειδή στις 5 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Τοπικός Νόμος 18 του Big Apple, γνωστός και ως Νόμος για την εγγραφή βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Η νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2022, απαιτεί από τους οικοδεσπότες βραχυχρόνιας μίσθωσης να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου (OSE).
Με τον τρόπο αυτό, να αναγνωρίσουν και να συμμορφωθούν με ορισμένους ισχύοντες κανονισμούς.

Επίσης, απαγορεύει σε πλατφόρμες διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων όπως η Airbnb, η Vrbo και άλλες να επεξεργάζονται συναλλαγές για τυχόν ακίνητα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που παραμένουν μη καταχωρημένα.

Ως βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, ορίζονται ολόκληρα διαμερίσματα ή κατοικίες που ενοικιάζονται σε επισκέπτες για οποιαδήποτε περίοδο μικρότερη των 30 ημερών.
Η εγγραφή περιορίζεται στα άτομα που όντως καταλαμβάνουν μόνιμα την εν λόγω μονάδα στέγασης.

Ακόμα κι αν ένα ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις για εγγραφή ως ενοικίαση διακοπών, η πόλη χρεώνει ένα τέλος εγγραφής 145 δολάρια.

«Υπάρχουν κυρώσεις τόσο για τους οικοδεσπότες όσο και για τις υπηρεσίες κρατήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νόμου», επιβεβαίωσε ο OSE.

Ο OSE μπορεί επίσης να μην εγκρίνει την εγγραφή σε ορισμένους τύπους μονάδων. Αυτές ρυθμίζονται από το ενοίκιο και μονάδες της Αρχής Στέγασης της Νέας Υόρκης.
Θα πρέπει να τηρείται κατάλογος των κτιρίων στα οποία απαγορεύονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είτε από το νόμο, είτε λόγω των όρων των ίδιων των μισθώσεων και των συμφωνιών χρήσης αυτών των κτιρίων.

«Οι οικοδεσπότες (είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές) δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή σπίτι σε επισκέπτες για λιγότερες από 30 ημέρες, αναφέρει η ιστοσελίδα του OSE.
Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια μόνιμων κατοικιών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μονάδων.»

Οι κανόνες ορίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις επιτρέπονται μόνο εάν οι μόνιμοι κάτοικοι διαμένουν στην ίδια μονάδα ή διαμέρισμα με τους επισκέπτες τους και περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών που πληρώνουν που επιτρέπονται ταυτόχρονα σε μόλις δύο.
«Το άτομο που νοικιάζει το σπίτι ή το διαμέρισμα πρέπει να «διατηρεί ένα κοινό νοικοκυριό» με τους επισκέπτες. Διαφορετικά, η βραχυχρόνια μίσθωση είναι παράνομη», αναφέρει ο OSE.

Οι πολλαπλές κατοικίες κατηγορίας Β είναι οι μόνοι τύποι ιδιοκτησίας που εξαιρούνται από την απαίτηση εγγραφής βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, αλλά οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτήν την ονομασία.

«Τα περισσότερα κτίρια κατοικιών που οι άνθρωποι μπορούν να νοικιάσουν ή να κατέχουν για να ζήσουν με πλήρη απασχόληση δεν είναι πολυκατοικίες Κατηγορίας Β», ανέφερε το γραφείο.
Αυτή η κατηγορία, αντίθετα, περιορίζεται σε ορισμένους τύπους καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, πανσιόν και κοιτώνες κολεγίων.

Πόσο επηρεάζει τους ταξιδιώτες η καταστολή της Νέας Υόρκης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

«Είναι ξεκάθαρο, με βάση την τρέχουσα ταχύτητα με την οποία η πόλη επεξεργάζεται τις αιτήσεις για οικοδεσπότες, ότι μεγάλο μέρος της προσφοράς θα μειωθεί από αυτό που είναι διαθέσιμο επί του παρόντος», δήλωσε ο Sean Hennessey, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επαγγελματικών Σπουδών του NYU.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα ο OSE είχε εξετάσει μόνο 744 αιτήσεις από τις 2.789 που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής.

Ο Sean Hennessey είπε ότι, λόγω αυτής της «τεράστιας συσσώρευσης» αιτήσεων, πολλές βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δεν μπορούν να εγκριθούν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα κράτησης για μη καταχωρημένα ακίνητα, αλλά οι ταξιδιώτες που έχουν ήδη κρατήσεις ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όπως είπε αν και οι οικοδεσπότες είναι πιθανό να ενημερώσουν τους επερχόμενους επισκέπτες, θα ήταν «συνετό» για τους ταξιδιώτες να επικοινωνήσουν απευθείας για να καθορίσουν εάν τα σχέδιά τους ενδέχεται να διαταραχθούν.

Η Airbnb, η κυρίαρχη πλατφόρμα κρατήσεων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στη Νέα Υόρκη, αυτή την εβδομάδα σταμάτησε να δέχεται κρατήσεις για ακίνητα των οποίων οι οικοδεσπότες δεν είχαν δώσει αριθμούς εγγραφής, αλλά επίσης δεν ακυρώνει τυχόν υπάρχουσες κρατήσεις για ημερομηνίες έως την 1η Δεκεμβρίου.