Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η καθιέρωση βίζας μίας εβδομάδας για τους Τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά για ταξίδια όλο τον χρόνο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση έως και 50% επισκεπτών.
Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες από την γειτονικοί χώρα, οι Τούρκοι θεωρούν βάρος τα σημερινά τέλη θεώρησης για τα ταξίδια τους σε Ελλάδα.

Η απόφαση για την καθιέρωση ενός ετήσιου προγράμματος βίζας κατά την άφιξη για τους Τούρκους ταξιδιώτες στα ελληνικά νησιά θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία των δύο χωρών.

Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα και ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει σε άλλη χώρα.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαίρεσης από την ζώνη Σένγκεν των 10 νησιών του Αιγαίου αποτελεί την μοναδική εξαίρεση.

Όπως υπογραμμίζει ο Özgü Alnıtemiz, Διευθυντής Τουρισμού στο Karavan, “τα ελληνικά νησιά αποτελούν ήδη δημοφιλείς προορισμούς για τους Τούρκους τουρίστες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία με διάφορους τρόπους, όπως οι καθημερινές επισκέψεις και οι κρουαζιέρες.
Τα τέλη θεώρησης που κυμαίνονται από 120 έως 200 ευρώ μέσω ενδιάμεσων φορέων, αποτελούν βάρος για τους Τούρκους τουρίστες στα διεθνή ταξίδια.
Το νέο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τους ταξιδιώτες από Τουρκία”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχεδιάζει να μειώσει το κόστος της βίζας στα 60 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν εκπτώσεις και χαμηλότερες τιμές για παιδιά, γκρουπ τουριστών, φοιτητές κ.ά.

Η διαθεσιμότητα προσιτών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής μεταξύ των τουρκικών πόλεων στις ακτές του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών, που κυμαίνονται από 30 έως 80 ευρώ, είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των Τούρκων.

Υπενθυμίζεται πώς τα ελληνικά νησιά που καλύπτονται από αυτό το νέο καθεστώς περιλαμβάνουν τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.