Τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Zurab Pololikashvili, υποδέχθηκε ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας, για να αξιολογήσει πώς η πανδημία COVID-19 επηρεάζει τον τουριστικό τομέα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ισπανός Αρχηγός ενημερώθηκε για την παγκόσμια ανταπόκριση που ηγείται το UNWTO στο κοινό, το οποίο αναγνώρισε τη σημασία του τουριστικού τομέα για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη ενόψει της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του ακροατηρίου, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili τόνισε την επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθεί μια συντονισμένη πολιτική απάντηση σε διεθνές επίπεδο, καθώς και μια πραγματική δέσμευση για υποστήριξη του τουρισμού, ενός τομέα που αντιπροσωπεύει το 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η κρίση του COVID-19 συνέπεσε με την αρχή της δεκαετίας της δράσης , η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη των 17 στόχων που απορρέουν από την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030. Ο τουρισμός, ειδικότερα, έχει αποδείξει τον σημαντικό του ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη, «και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι μέρος προγραμμάτων και δράσεων ανακούφισης, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω », δήλωσε ο Pololikashvili.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Pololikashvili παρουσίασε στον Βασιλιά τη Διακήρυξη της Μαδρίτης για τον Τουρισμό στον 21ο αιώνα . Αυτή η Διακήρυξη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, «είναι πλέον πιο σχετική από ποτέ γιατί δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα του τουρισμού στις πιο δύσκολες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας , το οποίο το 2019 δέχθηκε περίπου 84 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες, των οποίων οι δαπάνες ανήλθαν σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το 2018, η χώρα ήταν ο νούμερο δύο προορισμός στον κόσμο τόσο από άποψη τουριστικών αφίξεων όσο και εισπράξεων.

Σήμερα, ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω του COVID-19 και των συνεπειών του.

Ο UNWTO εκτιμά ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως φέτος θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30%, με αντίστοιχη απώλεια διεθνών τουριστικών εσόδων έως 450 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο UNWTO υπενθυμίζει ότι ο τουρισμός υπήρξε αξιόπιστος μοχλός ανάκαμψης μετά από προηγούμενες κρίσεις, δημιουργώντας ευρεία οφέλη που έχουν υπερβεί τον τομέα, αντικατοπτρίζοντας την ευρεία αλυσίδα οικονομικής αξίας και το βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που δόθηκε στην εντολή του UNWTO, του μοναδικού ειδικευμένου οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στην Ισπανία.

Η πανδημία «είναι μια πρόκληση για την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά πολύ μακριά από το να μας νικήσει, θα μας κάνει πιο δυνατούς ως μια παγκόσμια κοινωνία», κατέληξε.