Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το σχέδιο της κυβέρνησης της Ολλανδίας να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και παρόχους καταλυμάτων από 9% σε 21% δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με μελέτη της ABN Amro.

Ο πρόσθετος φόρος από το ίδιο το μέτρο θα είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι υπολόγισε η κυβέρνηση και το μέτρο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες εντός και εκτός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. «Δυστυχώς, αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί καλά», υπογραμμίζει η τράπεζα.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση του ΦΠΑ 12% θα οδηγήσει σε 1,212 δις ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, με 910 εκατ. ευρώ επιπλέον από ξενοδοχεία και ξενώνες και 302 εκατ. ευρώ επιπλέον από άλλους παρόχους καταλυμάτων.

Αυτός ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας (CBS) που δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία δημιούργησαν λειτουργικά έσοδα 6,8 δις ευρώ το 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ABN Amro, η κυβέρνηση λανθασμένα υπέθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρέαζε συνολικά τα 6,8 δις ευρώ για τα ξενοδοχεία.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί επισκέπτες του ξενοδοχείου (40%) είναι επαγγελματίες ταξιδιώτες των οποίων οι εταιρείες μπορούν να διεκδικήσουν τον ΦΠΑ.

Ένα άλλο 36% του τζίρου προέρχεται από την πώληση τροφίμων και ποτών και το 6% από πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η ενοικίαση αιθουσών συνεδριάσεων, ποδηλάτων και χώρων στάθμευσης.

«Πρόκειται για κατηγορίες τζίρου που δεν επηρεάζονται ή επηρεάζονται ελάχιστα από την αύξηση του ΦΠΑ», ανέφερε η τράπεζα. Η αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει μόνο το 34,8% του συνολικού τζίρου των ξενοδοχείων».
Άρα, η αύξηση του ΦΠΑ θα αποφέρει μόνο 285 εκατ. ευρώ, όχι 910 εκατ. ευρώ, πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τα ξενοδοχεία.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να περιμένει περισσότερα πισωγυρίσματα από το μέτρο. Τα ολλανδικά ξενοδοχεία πραγματοποίησαν κέρδη 571 εκατ. ευρώ και πλήρωσαν 25,8% (147 εκατ. ευρώ) φόρο κέρδους το 2022.

Ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα σημαίνει ακριβότερα καταλύματα, με αποτέλεσμα λιγότερες διανυκτερεύσεις.

Όπως τονίζει η τράπεζα, «με τη μείωση του τζίρου και το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, τα ξενοδοχεία κινδυνεύουν να γίνουν ζημιογόνα και τα έσοδα από τον φόρο επί των κερδών θα πέσει ουσιαστικά στο μηδέν.

Για την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει πλήγμα 147 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ξενοδοχεία δεν έχουν σχεδόν κανένα περιθώριο να επενδύσουν στη βιωσιμότητα ή στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης».

Οι συνέπειες είναι ακόμη πιο τρομερές για άλλους παρόχους καταλυμάτων, ειδικά στις παραμεθόριες επαρχίες όπου αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από φθηνότερα καταλύματα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλότεροι.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα σημαίνει επίσης μικρότερο τουριστικό φόρο για τις τοπικές κυβερνήσεις, ειδικά στις παραμεθόριες επαρχίες όπου πολλοί Ολλανδοί περνούν τις διακοπές τους. Προμηθευτές, εστιατόρια, πολιτιστικά ιδρύματα, καταστήματα χειροτεχνίας και εταιρείες δημόσιων μεταφορών θα αισθανθούν επίσης αμέσως τον αντίκτυπο των λιγότερων διακοπών.

«Οι ξένοι τουρίστες που μένουν στην Ολλανδία ξοδεύουν επίσης μόνο το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού των διακοπών τους σε διανυκτερεύσεις. Η πλειοψηφία των δαπανών τους καταλήγει σε τοπικά εστιατόρια και επιχειρηματίες που πωλούν εκδρομές και εισιτήρια εισόδου ή νοικιάζουν ποδήλατα και βάρκες, για παράδειγμα», δήλωσε η ABN Amro.

Λιγότερες διανυκτερεύσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χαμένο τζίρο για αυτές τις εταιρείες. «Αυτό οδηγεί αυτόματα σε μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο επί των κερδών για την κυβέρνηση».

Η ABN Amro πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει αυτό το μέτρο. Ο τομέας των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων συνεισφέρει τεράστια στην ολλανδική οικονομία, ανέφερε η τράπεζα. «Ωστόσο, θα πληγεί σκληρά από την αύξηση του ΦΠΑ».