Χάρη στην έναρξη της ηλεκτρονικής βίζας, κάθε δεύτερος κάτοικος της γης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προξενικού Τμήματος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, από το επόμενο έτος, χάρη στην εισαγωγή μιας ηλεκτρονικής βίζας μίας εισόδου που ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το καθεστώς εισόδου στη χώρα θα γίνει ένα από τα πιο φιλελεύθερα.

Όπως αναφέρεται στις εξηγήσεις των ειδικών του τμήματος, η περίοδος υποβολής αίτησης θεώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα υπερβαίνει τις 4 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στον ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το κόστος μιας ρωσικής ηλεκτρονικής βίζας δεν θα υπερβαίνει τα 50 δολάρια (45 ευρώ), ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αιτών θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική βίζα για να ταξιδέψει στη Ρωσία τις επόμενες 60 ημέρες. Ταυτόχρονα, η διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 16 ημέρες.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ταξίδια ξένων πολιτών στη Ρωσία διαρκούν κατά μέσο όρο 7-8 ημέρες, έτσι ώστε μια περίοδος 16 ημερών καλύπτει πλήρως τη συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτικών αναγκών – τόσο για επαγγελματικούς όσο και για τουριστικούς σκοπούς.

Ποιες χώρες θα αφορά

Οι πολίτες των ξένων χωρών που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούν να έρθουν στη Ρωσική Ομοσπονδία με ηλεκτρονική βίζα.

Η ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση για ηλεκτρονική βίζα για να επισκεφτούν τη χώρα παρέχεται σε πολίτες 53 ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Τουρκίας κτλ.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες άλλων 60 ξένων χωρών έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στη Ρωσία χωρίς βίζα βάσει των διατάξεων των διμερών διεθνών συνθηκών.

«Έτσι, δεδομένου ότι ο κατάλογος των κρατών των οποίων οι πολίτες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια ενιαία ηλεκτρονική θεώρηση θα διαμορφωθεί κατ ‘αναλογία με τον κατάλογο που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή εντός της πιλοτικής ζώνης, στο μέλλον θα ισχύει για αλλοδαπούς πολίτες που αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 4 δισεκατομμύρια άτομα)», ανέφερε σε δήλωσή του το Προξενικό Τμήμα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της λεγόμενης “αναλογίας ανοίγματος” θεωρήσεων της χώρας, ο αντίστοιχος δείκτης για τη Ρωσία θα είναι 37,5. Για σύγκριση, κατά μέσο όρο για την Ευρώπη, η αναλογία είναι 24, για τη Βόρεια Αμερική – 15, την Αφρική – 31, την Ασία-Ειρηνικό – 42.

Βίζες μελών οικογένειας

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει επίσης μια άλλη σημαντική καινοτομία για τις θεωρήσεις. Εκπονείται νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης πολλαπλών μακροχρόνιων ιδιωτικών θεωρήσεων σε αλλοδαπούς πολίτες που είναι στενοί συγγενείς και μέλη οικογενειών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς να χρειάζεται να εκδίδουν προσκλήσεις μέσω των εδαφικών οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει την κατηγορία στενών συγγενών και μελών της οικογένειας πολιτών που μπορούν να λάβουν πολλαπλές μακροχρόνιες ιδιωτικές βίζες. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει σύζυγο, παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των θετών παιδιών), πλήρη και ετεροθαλή αδέλφια, εγγόνια, γονείς, παππούδες.

Σε σχέση με την αναφερόμενη κατηγορία αλλοδαπών πολιτών, το νομοσχέδιο επεκτείνει την ισχύ πολλαπλών ιδιωτικών θεωρήσεων σε ένα έτος, ενώ αποκλείει από την ισχύουσα νομοθεσία τον περιορισμό σύμφωνα με τον οποίο η συνολική περίοδος διαμονής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες για κάθε περίοδο 180 ημερών.

Έτσι, η επιτρεπόμενη περίοδος διαμονής ξένων συγγενών στη Ρωσία θα είναι έως ένα έτος. Όπως τονίζει το Προξενικό Τμήμα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αυτό «θα δημιουργήσει άνετες συνθήκες για την απόκτηση προσωρινής άδειας παραμονής ή άδειας διαμονής».