Όταν ο κόσμος έφτασε σε πραγματικό αδιέξοδο λόγω του κλειδώματος από την πανδημία, οι διεθνείς τουριστικοί δείκτες κατέρρευσαν 98% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σχέδια διακοπών γκρεμίστηκαν. Και ο τουρισμός βρέθηκε στο σημείο μηδέν. Οι χώρες χώρες έκλεισαν βιαστικά τα σύνορα τους σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη διάδοση του Covid-19.

Μια νέα έρευνα του Euronews που πραγματοποιήθηκε από την Redfield & Wilton Strategies δείχνει πολλούς Ευρωπαίους να συμφωνούν ότι “αυτό ήταν το σωστό”.

Οι περισσότεροι από τις τέσσερις χώρες που ρωτήθηκαν – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – τώρα σχεδιάζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο σπίτι ή να ταξιδέψουν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τη έρευνα, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να πάνε στο εξωτερικό για τις διακοπές τους πριν από την πανδημία. Και περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ιταλών, Γάλλων και Ισπανών είχαν κάποιο είδος ταξιδιού, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό.

Τώρα, το 61% των Γερμανών δηλώνουν ότι δεν πάνε πουθενά, όπως επίσης και ένα παρόμοιο ποσοστό Ισπανών.

Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι λίγο πιο τολμηροί. Αλλά περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς δεν έχουν καθόλου ταξιδιωτικά σχέδια.

Και στις τέσσερις χώρες, μόνο μεταξύ 8% (Ισπανία) και 15% (Γερμανία) των ερωτηθέντων σχεδιάζει να πάει στο εξωτερικό.

Πέρα από τον φόβο να μην αρρωστήσουν σε μια ξένη χώρα, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν ότι ενδέχεται να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως έχει ήδη έχει προαναγγελθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία για αφίξεις από την Ισπανία.

Ενώ η τουριστική βιομηχανία ξεκλειδώνεται σε όλο τον κόσμο, ορισμένες χώρες μπορεί να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν κάπως την απώλεια ξένων τουριστών από την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Οι πολίτες τους έχουν  μεγάλη όρεξη για ταξίδια και άνετο εισόδημα για να τα πραγματοποιήσουν, σε σύγκριση με λιγότερο πλούσιες χώρες όπως το Μαυροβούνιο των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένους τουρίστες και θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά.

Το ομιχλώδες μέλλον των διεθνών ταξιδιών

Θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε μια μακροπρόθεσμη στροφή προς τα εσωτερικά ταξίδια και μακριά από τις διεθνείς διακοπές;

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), προειδοποίησε ότι δεν αναμένει ότι ο τομέας θα ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2024.

Η κίνηση των επιβατών μειώθηκε περισσότερο από 86% τον Ιούνιο από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, μετά από πτώση 91% τον Μάιο, σύμφωνα με την IATA.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η όρεξη για ταξίδια στο εξωτερικό θα επανέλθει μαζί με την ασφάλεια από φάρμακα ή εμβόλιο.

Ωστόσο, η πανδημία θα έχει αφήσει ένα σοκ στο μυαλό των ταξιδιωτών. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν δυνατόν να αποκλειστεί σε μία χώρα της Ευρώπης; ‘Η ότι θα απαγορεύονταν η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της ΕΕ;

Μάλλον κανείς. Αλλά χιλιάδες ταξιδιώτες βρέθηκαν να προσπαθούν να βρουν μια πτήση τελευταίας στιγμής για να επιστρέψουν σπίτι τους. Και πολλές φορές πληρώνοντας αδρά ή ζητώντας επαναπατρισμό μέσω της πρεσβείας τους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν περίπου 600.000 πολίτες της ΕΕ μεταφέρθηκαν στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας χάρη στην προξενική συνεργασία.