Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μείωση των επενδύσεων 59%, σημείωσε η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Ισπανία με συνολικά επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CBRE.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα ξενοδοχεία προσέλκυσαν το 14% των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητα μέσω 12 ακινήτων, συνολικού αριθμού 1.826 δωματίων. Σε αντίθεση με τα 39 ξενοδοχεία και τα 5.475 δωμάτια που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο του 2022.

Οι επενδύσεις ξενοδοχείων στην Ισπανία συνεχίζουν να κατευθύνονται από υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, με ξενοδοχεία 5 αστέρων να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της συνολικής επένδυσης (τρία ξενοδοχεία), ακολουθούμενα από ξενοδοχεία 3 αστέρων με 15% και ξενοδοχεία 4 αστέρων με 14%.

Η προέλευση των σημαντικότερων επενδύσεων

Τα θεσμικά ταμεία ήταν οι κύριοι παράγοντες στις αγορές ξενοδοχείων, αντιπροσωπεύοντας το 80% των συνολικών συναλλαγών.

Με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, είναι προφανές ότι οι σημαντικότεροι επενδυτές είναι Γάλλοι, που αντιπροσωπεύουν το 61% του συνολικού όγκου επενδύσεων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον ήταν υψηλότερο στα ξενοδοχεία του αστικού τμήματος, αντιπροσωπεύοντας το 54% του συνόλου μέσω τεσσάρων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό συγκρίθηκε με το 46% της επένδυσης στον τομέα των διακοπών μέσω οκτώ περιουσιακών στοιχείων.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των περιφερειών, κατά το πρώτο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, οι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καταλονία. Στην περιοχή αυτή συγκεντρώθηκε το 63% του συνολικού όγκου, 252 εκατ. ευρώ, μέσω τριών πράξεων.

Τα Κανάρια Νησιά και οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι οι άλλοι δύο προορισμοί που προτιμούν οι επενδυτές, με 14% ο καθένας, μέσω τριών και δύο ξενοδοχειακών συναλλαγών, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα ακόλουθα ανοίγματα στην Ισπανία, αναμένεται ότι θα υπάρχουν 300 ξενοδοχεία μέχρι το 2024, το 25% θα είναι high-end και το 50% θα βρίσκεται στη Μαδρίτη, τη Μάλαγα, τη Βαλένθια και τα νησιά.