Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η απότομη πτώση των εσόδων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με δανεισμό οδήγησε τις ξενοδοχειακές αποτιμήσεις να μειωθούν τους τελευταίους 12 μήνες. Αν και όχι τόσο απότομα όσο είχαν αρχικά προβλέψει κάποιοι.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα του ετήσιου ευρωπαϊκού Δείκτη Αξιολόγησης Ξενοδοχείων (HVI), της ξενοδοχειακής συμβουλευτικής εταιρείας HVS.

Πόσο μειώθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον HVI στο έτος ξεσπάσματος του COVID-19 οι τιμές ξενοδοχείων σημείωσαν μέση μείωση μεταξύ 5% και 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρυσι, ακολούθησε μια δεκαετία αύξησης της αξίας του ξενοδοχείου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 3% κατά μέσο όρο. Με ορισμένα ακίνητα στη Νότια Ευρώπη να παρουσιάζουν αύξηση 7%.

Ωστόσο, οι εκτεταμένες κλειδαριές το 2020 που είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του κλεισίματος των ξενοδοχείων της Ευρώπης για επιχειρήσεις, είδαν την ετήσια έκπτωση RevPAR κατά περίπου 70% σε σύγκριση με εκείνη του 2019.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις ταμειακές ροές και τα κέρδη ήταν δραματικός, σχολίασε η Μάτια Καβενάτι συνεργάτης της HVS London.

Όλα τα επίπεδα του ξενοδοχείου έχουν επηρεαστεί. Αλλά ιδιαίτερα επηρεάστηκαν οι πολυτελείς ιδιοκτησίες, που καλύπτουν ομαδικές και συνεδριακές απαιτήσεις».