Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αισθάνονται έντονα οι τουριστικές βιομηχανίες σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Πρόκειται για δύο δημοφιλείς προορισμούς της Μέσης Ανατολής, μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.

Αίγυπτος

Μελέτη της Colliers International διαπίστωσε ότι, μετά τη Γερμανία, η Ουκρανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης στην Αίγυπτο προ πανδημίας.

Τα ουκρανικά ταξίδια στον προορισμό της Βόρειας Αφρικής διπλασιάζονται σχεδόν το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όταν οι πτήσεις προς το Κάιρο ξεκίνησαν ξανά τον Ιούλιο του 2021 (μετά το lockdown του COVID-19) οι Ουκρανοί τουρίστες ήταν οι πρώτοι που επέστρεψαν στον προορισμό, σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου Ghada Shalaby.

Ο ρωσικός τουρισμός στην Αίγυπτο επίσης αυξήθηκε σε 700.000 επισκέπτες το 2021, ύστερα από την άρση της απαγόρευσης της Μόσχας για τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας το 2015.

Δεδομένου ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός τουρισμός έχει κλείσει, το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου εστιάζει στην προσέλκυση ταξιδιωτών από άλλες χώρες.
Οι εκστρατείες μάρκετινγκ της χώρας στοχεύουν τη Δυτική Ευρώπη και τα αραβικά κράτη για την επερχόμενη ταξιδιωτική σεζόν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

Το 2021 η Ρωσία έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης στο Ντουμπάι, σύμφωνα με στοιχεία της Arabian Travel Market (ATM).

Πριν από την ουκρανική εισβολή, το ΑΤΜ είχε προβλέψει ότι η ρωσική αγορά για τα ΗΑΕ θα συνεισέφερε περισσότερα από 1 δις δολάρια, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έκθεση από την Euromonitor International αποκάλυψε ότι η Ρωσία αντιπροσώπευε το 1% των δαπανών για τον εξερχόμενο τουρισμό το 2021, οι οποίες ανήλθαν σε 9,1 δις δολάρια.

Οι παγκόσμιες προβλέψεις

Το μοντέλο πρόβλεψης ταξιδιών της Euromonitor International διαπίστωσε ότι, λόγω της τρέχουσας κατάρρευσης του ρωσικού και ουκρανικού τουρισμού, «ο παγκόσμιος εισερχόμενος τουρισμός θα επηρεαστεί κατά 6,9 δις δολάρια το 2022, με αποτέλεσμα πιθανή απώλεια 0,9%».

Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτό θα επιβαρύνει το τουριστικό δυναμικό μέχρι το 2026, αν και σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από το πόσο χρόνος χρειάζεται για μια ειρηνική λύση».