Η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία έναρξης της σεζόν και τους όρους εισόδου ξένων τουριστών.

Η τουριστική περίοδος ξεκινά στις 15 Ιουνίου. Αυτό ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα αρχίσει να δέχεται ξένους τουρίστες και η διεθνής εναέρια κυκλοφορία προς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς θα επιτραπεί.

Η Ελλάδα εγκατέλειψε την αρχική ιδέα να απαιτήσει από όλους τους επισκέπτες να ελέγχονται για τον COVID-19. Μερικοί τουρίστες επιλεκτικά θα κάνουν το τεστ κατά την άφιξη.

«Οι συμμετέχοντες θα ελέγχονται και τα γενικά μας πρωτόκολλα υγείας θα γίνουν σεβαστά, τα οποία ωστόσο δεν θα επισκιάσουν ούτε τον λαμπερό ήλιο μας ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση τους επόμενους πέντε μήνες θα μειώσει τον ΦΠΑ από 24% σε 13% για τις δημόσιες συγκοινωνίες με λεωφορείο, πλοίο ή αεροπλάνο.

Για να υποστηρίξει την εθνική οικονομία στην καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, η κυβέρνηση ετοίμασε ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επισκέπτες από τη Ρωσία

Η Ελλάδα ελπίζει για Ρώσους τουρίστες στη σεζόν 2020. Όπως δήλωσε η κα. Tatyana Pospergelis, διευθύντρια του γραφείου εκπροσώπησης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), στη συζήτηση για τον τουρισμό μετά την πανδημία COVID-19 που έλαβε χώρα χτες, «αναμένονται οι Ρώσοι φίλοι της Ελλάδας αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και ανοίξουν τα σύνορα».

Σύμφωνα με την κα. Tatyana Pospergelis, σε συνεργασία με τους ρωσικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, το γραφείο εκπροσώπησης του ΕΟΤ στη Ρωσική Ομοσπονδία συζητά επιπλέον ευκαιρίες για μια άνετη διαμονή των Ρώσων τουριστών.

Η εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν οι Ρώσοι τουρίστες φτάσουν στην Ελλάδα, το καθεστώς «μάσκας» θα έχει ακυρωθεί στη χώρα, αν και οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης πρέπει να διατηρηθούν για την ασφάλεια των ίδιων των τουριστών.

Η κα. Pospergelis υπενθύμισε επίσης το έργο για την αποστολή Ρώσων γιατρών που καταπολεμούν τον κορονωϊό στην Ελλάδα για διακοπές. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το STL και την Ένωση Tour Operators στη Ρωσία (ATOR).

«Μόλις ανοίξουν τα σύνορα, οι ρώσοι γιατροί θα μπορούν να πάνε στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον ήλιο για να ανακτήσουν τη δύναμή τους», είπε.

Όσον αφορά την επανάληψη των εργασιών των προξενείων και των κέντρων βίζα στη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Ίσως να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα προξενεία της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τώρα μελετώνται όλες οι μέθοδοι για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν στους Ρώσους. Η Ελλάδα είναι ασφαλής και περιμένει τουρίστες», δήλωσε η κα. Tatyana Pospergelis.