Η Νέα Ζηλανδία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους τουρίστες από τον επόμενο μήνα, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν .

Σε δήλωσή της, η Jacinda Ardern είπε ότι σε πρώτη φάση, οι Αυστραλοί θα μπορούν να ταξιδέψουν για να εισέλθουν στη Νέα Ζηλανδία χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα ή απομόνωση από τις 13 Απριλίου.

Σε ισχύ από τις 11 Μαρτίου, η Νέα Ζηλανδία μείωσε την περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 και τις στενές επαφές από 10 σε επτά ημέρες.

Ο Ardern είπε ότι από τις 2 Μαΐου, «οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από χώρες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, όπως οι μεγάλες τουριστικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Κορέας και της Σιγκαπούρης, και όσοι έχουν έγκυρη βίζα επισκεπτών, θα μπορούν να φτάσουν».

«Το κλείσιμο των συνόρων μας ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε για να σταματήσουμε τον COVID-19 πριν από δύο χρόνια. Έκανε τη δουλειά που χρειαζόμασταν. Αλλά τώρα που είμαστε πολύ εμβολιασμένοι και προβλέπεται ότι θα ξεφύγουμε από την κορυφή του Omicron, είναι πλέον ασφαλές να ανοίξουμε», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία έχει εμβολιάσει το 94% του πληθυσμού της ηλικίας 12 ετών και άνω, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Είμαι περήφανη που η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να επιστρέψουν οι τουρίστες λόγω της ισχυρής ανταπόκρισής μας στον τομέα της υγείας στον COVID-19», δήλωσε η Ardern.

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε 19.452 κοινοτικά κρούσματα COVID-19 και οκτώ θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 418.861 και τον αριθμό των θανάτων σε 141.