Τα ρωσικά μουσεία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εποπτείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και την Ανθρώπινη Ευημερία (Rospotrebnadzor).

20 τετραγωνικά μέτρα ενά πελάτη

Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε τους όρους υπό τους οποίους τα μουσεία που έκλεισαν από τα μέσα Μαρτίου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρόγραμμα Vremya στο Channel One, η Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα. Όλγα Λιουμπίμοβα είπε ότι για την ασφάλεια των επισκεπτών και των υπαλλήλων των μουσείων, ο κανόνας είναι «ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα».

Τα μουσεία μπορούν να ανοίξουν για μεμονωμένους επισκέπτες όχι νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου, υπό την επιφύλαξη της σταδιακής κατάργησης των περιορισμών από την 1η Ιουνίου.

Η απαγόρευση ομαδικών επισκέψεων θα ισχύει στα ρωσικά μουσεία για δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξής της λειτουργίας τους. Τον Ιούνιο, το 30% του προσωπικού των μουσείων θα μπορέσει να πάει στη δουλειά, τον Ιούλιο το 70%.

Μέτρα υγιεινής

Μεταξύ των απαιτήσεων ασφάλειας υγιεινής περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές μετρήσεις της θερμοκρασίας στην είσοδο, οι προστατευτικές οθόνες επιφάνειας εργασίας σε χώρους αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών, η απόρριψη οδηγών ήχου, ο έλεγχος εισιτηρίων χωρίς επαφή.

Ένα σύνολο μέτρων για την προετοιμασία των μουσείων για το άνοιγμα περιλαμβάνει πλήρη απολύμανση όλων των χώρων, χωρίς εξαίρεση, με μέσα που δεν θα βλάψουν τα εκθέματα. Επίσης, σε κάθε δωμάτιο, σήμανση θα ενημερώνει για την κοινωνική απόσταση που πρέπει να τηρείται.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η είσοδος στο μουσείο σε συνεδρίες θα γίνεται σε διαστήματα 15 λεπτών με το εισιτήριο να αναφέρει την ακριβή ώρα. Σε στενές αίθουσες, η δρομολόγηση θα μελετηθεί για να αποφευχθούν οι αυξημένες ροές επισκεπτών.

Αντιδράσεις ειδικών

Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τα δηλωμένα μέτρα για την επίσκεψη σε μουσεία είναι “περιττά” και με τη μάσκα και τα γάντια να είανι υποχρεωτικά, πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν να μην επισκεφθούν μουσεία. Πιστεύουν ωστόσο ότι με την πάροδο του χρόνου αυτές οι απαιτήσεις της Rospotrebnadzor να μειωθούν, όπως συνέβη στην περίπτωση των αεροπλάνων ή των σανατορίων.

Δεδομένου του ενδεχόμενου κλεισίματος των μουσείων τον Ιούλιο ή της απροθυμίας των τουριστών να επισκεφτούν μουσεία και άλλους κλειστούς χώρους, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι έτοιμοι να αναδιαμορφώσουν προσωρινά τις περιηγήσεις.

Όπως είπε η κα. Μαρίνα Λεβτσένκο, γενική διευθύντρια του ταξιδιωτικού πράκτορα Tari Tour, «μόλις αρθούν οι περιορισμοί στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, θα συνεχίσουμε εκδρομές. Εάν τα μουσεία δεν λειτουργούν, έχουμε μια εναλλακτική λύση – ενδιαφέρουσες εκδρομές σε πεζόδρομο”.

Σύμφωνα με την κυρία Λεβτσένκο, αυτή τη σεζόν οι σύντομες εκδρομές σαββατοκύριακων θα είναι πιο απαιτητικές. «Οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι. Είναι έτοιμοι για 1-2 διανυκτερεύσεις για ένα σύντομο ταξίδι. Ετοιμάζουμε τέτοιες εκδρομές με τη μορφή μίνι-ομάδων», σημειώνει.

Ο Σεργκέι Ρομάνσκιν, γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα Dolphin, πιστεύει ότι αυτή η σεζόν δίνει στους εργαζομένους του μουσείου την ευκαιρία να στραφούν σε μια πιο τεχνολογική μορφή εργασίας, για παράδειγμα, οργανώνοντας ένα σύστημα συνεδρίας και πωλώντας εισιτήρια στο διαδίκτυο.

«Αυτή τη σεζόν δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες στα μουσεία. Είναι απίθανο ότι στην αρχή θα υπάρξει μεγάλη εισροή εγχώριων επισκεπτών. Έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά νέα σχήματα – οργανώνοντας την πώληση εισιτηρίων, εκδρομές, επισκέψεις σε μια συγκεκριμένη συνεδρία, κάτι που θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τις ροές», λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομάνσκιν, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της κοινωνικής απόστασης, τα μουσεία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν οργανωμένες μίνι ομάδες 6-8 ατόμων.

Μειωμένη κίνηση

Όπως αναφέρθηκε από την Vestnik ATOR, σύμφωνα με τους ηγέτες των κορυφαίων μουσείων της Πετρούπολης, στη σεζόν 2020 ο αριθμός των επισκεπτών θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο φορές.

Όπως δήλωσε η κα. Έλενα Γκαγκαρίνα, τα μουσεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πλήρως μέχρι τον επόμενο χρόνο.