Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την μερική ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν αεροπορικώς και δια θαλάσσης τον Μάρτιο του 2024, επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ. Ωστόσο, οι συνομιλίες σχετικά με τα χερσαία σύνορα θα συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για χαλάρωση των χερσαίων συνόρων μεταξύ Σόφιας και Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι η εστίαση είναι στη βελτίωση των ελέγχων για να σταματήσει η παράτυπη είσοδος μεταναστών.

Οι ανησυχίες για την παράτυπη μετανάστευση ήταν οι κύριοι λόγοι που η Αυστρία και η Ολλανδία εμπόδισαν την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με την Αυστρία, η Ολλανδία επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα υποστήριζε την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη για ταξίδια χωρίς βίζα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Πρόσφατα, η Σόφια και το Βουκουρέστι κατέληξαν σε συμφωνία με τη Βιέννη, επιτρέποντας τη μερική ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που οι πολίτες και των δύο βαλκανικών χωρών περίμεναν, παρά την εκπλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, για πάνω από δέκα χρόνια.