Με περισσότερες από 345.767 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και πάνω από 14.927 θανάτους από τον COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμφίβολα βλέπουμε σημαντική επίδραση σε όλες τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Με πρόσβαση σε ταξιδιωτικά κοινά σε πραγματικό χρόνο και απαράμιλλη ορατότητα στην παγκόσμια ταξιδιωτική ζήτηση, η Sojem πραγματοποίησε έρευνα στις τρέχουσες τάσεις ταξιδιού που βρίσκονται στο μυαλό των εμπόρων και παρουσίασε τα δεδομένα προκειμένου να βοηθήσει τους εμπόρους ναυτιλιακών εταιρειών στην αξιολόγηση αυτού του παγκόσμιου γεγονότος.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τάσεις για να ενημερώσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να προετοιμαστούν για την ανάκαμψη όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων, τα δεδομένα μας μπορούν να παράσχουν κάποια εικόνα για το πώς οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται στην τρέχουσα κατάσταση, τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει ο COVID-19 στους προορισμούς και πότε τα πρώτα σημάδια της ανάκτησης θα αρχίσουν να εμφανίζονται.

Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 24 Μαρτίου 2020. Θα εξετάζουμε τα δεδομένα μας σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να παρέχουμε τακτική εικόνα των τάσεων και των μορφών συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερες

Η ανάλυση των ταξιδιωτικών σχεδίων των καταναλωτών δίνει κάποια αίσθηση της βαρύτητας της κατάστασης και δεν θα εκπλήσσει το γεγονός ότι οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά με την Ιταλία να σημειώνει πτώση κατά 94% στις κρατήσεις πτήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς ταξιδιού που ισχύουν σήμερα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε πτώση κατά 63% στις κρατήσεις πτήσεων την περασμένη εβδομάδα, από 37% την προηγούμενη αυτής.

Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο, αλλά λιγότερο από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αναμένουμε ότι αυτή η πτωτική τάση θα μπορούσε να αυξηθεί, λόγω των επικαιροποιήσεων της κυβέρνησης και των αναμενόμενων αυξημένων περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι παγκόσμιες αναζητήσεις πτήσεων στην Ευρώπη ακολούθησαν παρόμοια πτωτική τάση, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίαζαν μια λιγότερο απαισιόδοξη άποψη από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ταξιδιώτες που δείχνουν σημάδια “εμπιστοσύνης” για τον Ιανουάριο του 2021

Ενώ οι κρατήσεις ταξιδιών είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, βλέπουμε μια πολύ πρώιμη άνοδο στους παγκόσμιους ταξιδιώτες να επιλέγουν μεγαλύτερους χρόνους και να πραγματοποιούν κρατήσεις πτήσεων τις τελευταίες 14 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για τον Ιανουάριο του 2021, από πέρυσι.

Στην πραγματικότητα, βλέπουμε μια σημαντική αύξηση κατά 242% των συνολικών κρατήσεων πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Ιανουάριο του 2021.

Βλέπουμε ένα παρόμοιο υψηλό επίπεδο κράτησης για την Ισπανία με μια αύξηση 160% στις παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο τις τελευταίες 14 ημέρες για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο με ημερομηνίες αναχώρησης τον Ιανουάριο του 2021.

Ακόμα και η Ιταλία, αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο επίπεδο μεταξύ των ετών, παρουσιάζει ανοδική τάση για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Όταν εξετάζουμε τις αναζητήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι ταξιδιώτες της Μέσης Ανατολής, της Δύσης και της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι περισσότερο ενθουσιώδης στο να επαναφέρουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια το ταχύτερο δυνατόν και δείχνουν ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ηνωμένο Βασίλειο προς το τέλος του έτους.

Τόσο η Ανατολική όσο και η Δυτική Ευρώπη δείχνουν μια πολύ πρόωρη αύξηση του ετήσιου προορισμού ταξιδιού για τον Ιανουάριο του 2021, με αύξηση κατά μέσο όρο πάνω από το έτος κατά 164% και 97% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Δεδομένου ότι η ημερομηνία αναχώρησης είναι εξαιρετικά μακριά, αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο ενδεικτικοί αυτή τη στιγμή.

Οι ταξιδιώτες από την Ασία εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για τα μελλοντικά ταξιδιωτικά τους σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ οι επιπτώσεις για πολλές βιομηχανίες φαίνονται δυσοίωνες τώρα, τελικά θα αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα. Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό πότε, αυτές οι ιδέες θα βοηθήσουν να διαμορφώσουν στρατηγικές για την ανοικοδόμηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας μετά από ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα της.