Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο κόσμος του τουρισμού έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία Covid-19 και ενώ ορισμένοι προορισμοί οδεύουν προς την ανάκαμψη, άλλοι απέχουν ακόμη πολύ από την επιστροφή στα επίπεδα του 2019 στην ταξιδιωτική ροή.

Μία από αυτές είναι το Μιλάνο, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας παραμένουν πολύ δύσπιστες για τη βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Confcommercio Milano.

Δεν αναμένεται ανάκαμψη τουρισμού

Το 60% των επιχειρήσεων δεν πιστεύει ότι ο τουρισμός και η ελκυστικότητα μπορούν να δουν αποφασιστική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.
Το 64% εξακολουθεί να αγωνίζεται για θετικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις με τη μείωση των μολύνσεων και τη σταδιακή επιστροφή κανονικότητα.

Όταν ρωτήθηκαν πότε ο τζίρος θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ του Covid επίπεδα:

  • Το 90% πιστεύει ότι το κλίμα αβεβαιότητας δεν επιτρέπει καμία πρόβλεψη.
  • Μια πολύ μικρή μειοψηφία 8% λέει ότι θα είναι δυνατή η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 έως τα τέλη του 2022.
  • Το 1% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Ένα άλλο 1% έχει ήδη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η μεγαλύτερη κρισιμότητα που επισημαίνουν οι επιχειρήσεις είναι η πτώση του τουρισμού (61%).

  • Το ποσοστό ανεβαίνει στο 73% στις επιχειρήσεις εστίασης.
  • Η αναβολή των εμπορικών εκθέσεων και των συνεδρίων (50%) είναι σχεδόν εξίσου σημαντική.

Τι υποστήριξη ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Οι τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν ενίσχυση όσον αφορά:

  • Το ενεργειακό κόστος (69%).
  • Την παράταση των φορολογικών προθεσμιών (56%).
  • Την ανανέωση του ταμείου Covid (46%).
  • Μορατόριουμ στα τραπεζικά χρέη (43%).

Όπως υπογραμμίζει ο Marco Barbieri, γενικός γραμματέας της Confcommercio Milan, ο δρόμος για την επιστροφή στα προ του Covid επίπεδα είναι ακόμα πολύ αβέβαιος για το Μιλάνο.
Οι απώλειες που υπέστησαν, η πρωτοφανής ακριβή ενέργεια και οι διεθνείς εντάσεις βαραίνουν πολύ.

«Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη ακόμη φάση, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν εταιρείες με μεγαλύτερους πόρους και να ανανεωθούν τα φορολογικά και πιστωτικά μορατόριουμ», είπε ο Marco Barbieri.

Κρίσιμη κατάσταση στη Ρώμη

Στη Ρώμη, εν τω μεταξύ, η κατάσταση είναι μάλλον ακόμη πιο κρίσιμη. Τα 410 ξενοδοχεία από τα 1200 είναι αυτή τη στιγμή κλειστά στην «Αιώνια Πόλη», ενώ άλλα είναι έτοιμα να κλειδώσουν τις πόρτες τους λόγω των χαμηλών τουριστικών ροών.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το άνοιγμα και την ανάκαμψη, αλλά παρόλα αυτά ο αντίκτυπος σε μια πόλη τέχνης όπως η Ρώμη είναι τόσο ισχυρός που το να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην ανάκαμψη του τουρισμού θα ήταν ανεπαρκές, δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Roberto Gualtieri.

Ακόμη περισσότερο σήμερα, μπροστά σε αυτό το διεθνές σενάριο, οι ανησυχίες μας ενισχύονται».

Ελπίδες για τον τουρισμό

Ωστόσο, μιλώντας γενικότερα, υπάρχουν αρκετές ελπίδες για την τουριστική βιομηχανία στην Ιταλία που δείχνουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση ακύρωσε δοκιμές και καραντίνα για όσους φτάνουν στην Ιταλία από το εξωτερικό και έχει καταργήσει τους καταλόγους των χωρών «εκτός ορίων» και τους «χωρίς Covid» τουριστικούς διαδρόμους.

Ωστόσο, για μια αποτελεσματική ανάκαμψη πρέπει να γίνουν περισσότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πάσο για πρόσβαση σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.