Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη θα δει πλήρη ανάκαμψη έως το 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (ETOA), Tom Jenkins.

Μιλώντας σε πάνελ στην εκδήλωση Global Travel Week στο Λονδίνο τόνισε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν κατά την επαναλειτουργία. Συμπεριλαμβανομένης και της εδραίωσης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Καθώς και της αντιμετώπισης ζητημάτων προσωπικού και δεξιοτήτων.

ETOA: «Τέτοια ύφεση δεν έχουμε ξαναδεί»

«Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου η βιομηχανία βγαίνει από μια σχεδόν ολοκληρωτική απουσία τουρισμού που διήρκεσε περισσότερο από 18 μήνες, είπε.

Αν ανατρέξετε στις προηγούμενες μεγάλες τουριστικές πτώσεις το 1986, 1991, 2002/3 και 2007/8, δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο.

Τα μέλη μας λένε ότι υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ζήτηση, αλλά δεν ξέρω πόσο ισχυρή είναι.

Η τουριστική βιομηχανία βασίζεται σχεδόν σε μια «ταινία μεταφοράς» ανθρώπων που πηγαίνουν σε έναν προορισμό και λένε στους άλλους τι υπέροχα πέρασαν. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτιστεί αυτή η δυναμική.

Θα περίμενε κανείς ότι θα ξεπερνούσαμε την ύφεση με αργούς ρυθμούς. Όμως τέτοια ύφεση δεν έχουμε ξαναδεί».

Όπως υπογράμμισε «υπάρχουν επίσης ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς καθώς η οικονομία των υπηρεσιών έχει υπονομευτεί. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να είναι πλήρως στελεχωμένα.

Δεν ξέρω πώς θα μοιάζει η αυγή. Νομίζω ότι θα γίνει σταδιακά. Θα συμβεί, αλλά νομίζω ότι τα μέλη μας θα δουν πλήρη ανάκαμψη έως το 2023».

Οι προκλήσεις στην επανεκκίνηση

Η Susan Deer, διευθύντρια βιομηχανικών σχέσεων στην Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABAT), συμφώνησε ότι η ευρύτερη επανεκκίνηση παρουσίασε προκλήσεις με τη μορφή ταξιδιωτικών περιορισμών και συμβουλών. Αλλά και επιχειρησιακές προκλήσεις, τώρα που οι υπερπόντιοι τομείς που είχαν κλείσει σε μεγάλο βαθμό άρχισαν να επιστρέφουν.

Τόνισε πως εταιρείες όπως ειδικοί μακρινών αποστάσεων και σχολικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν προφανώς διαφορετικές προκλήσεις από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να λειτουργήσουν ακόμα και σε μειωμένο επίπεδο.

«Η ομάδα μου ασχολείται επίσης με την επιχειρησιακή πλευρά (στο εξωτερικό) σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια, είπε.
Υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία που ήταν εντελώς κλειστά ή μερικώς στελεχωμένα.

Έχουμε χάσει αρκετή τεχνογνωσία στη βιομηχανία. Οπότε εξετάζουμε ζητήματα που προκύπτουν για τα ξενοδοχεία, που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον Covid.

Εξετάζουμε όλα αυτά τα πρότυπα και προφανώς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό».