Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Κινέζοι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να απέχουν από τα προ-COVID επίπεδα, όπως αποκαλύπτει η Ctrip.com.

Οι κρατήσεις στην Κίνα για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Πρωτομαγιάς δείχνουν μια συνεχή ανάκαμψη σε ασιατικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία της χώρας, οι διεθνείς κρατήσεις για την επερχόμενη αργία -29 Απριλίου έως 3 Μαΐου- είναι αυξημένες 157% από τις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, οι αριθμοί παραμένουν πολύ μακριά από τα προ-COVID επίπεδα. Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια μεγάλων αποστάσεων έχουν εκτοξευθεί και δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πτήσεις.

  • Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 150.000 Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Τουρισμού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για υψηλό τριετίας, αλλά εξακολουθεί να είναι 85% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2019.
  • Τα ταξίδια στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν ανακάμψει μόνο στο 5%-10% των επιπέδων του Φεβρουαρίου 2019.

80% ακριβότερες οι πτήσεις προς την Ευρώπη

Οι πτήσεις προς την Ευρώπη είναι έως και 80% ακριβότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Αντίθετα οι τιμές των πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα προς τη Νοτιοανατολική Ασία μειώθηκαν κατά 49% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι Κινέζοι τουρίστες που επιστρέφουν είναι ζωτικής σημασίας για τις περιφερειακές οικονομίες.

  • Αποτελούσαν το 30-35% όλων των αφίξεων στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα το καλοκαίρι του 2019 και το 25% των επισκεπτών στις Φιλιππίνες.
  • Στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, η συμβολή τους πριν από την πανδημία στην οικονομική ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Επιβράδυνση λόγω της πτώσης της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης

Η κινεζική τουριστική αγορά, η οποία αντιπροσώπευε το 10% των αφίξεων τουριστών και το 18% των δαπανών το 2019, έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης λόγω της πτώσης της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.
Το 2019, 155 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ξοδεύοντας 254,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσοι προσδοκούν την επιστροφή των Κινέζων τουριστών αγνοούν τις βασικές αρχές  ζήτησης της τουριστικής οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2,7% το 2023, έναντι 3,2% το 2022 και ανάπτυξη της Κίνας 3,2% έως 4,4% το 2023.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη στον κόσμο, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από την άλλη, η αδυναμία του κινεζικού γουάν έναντι του δολαρίου μειώνει την αγοραστική δύναμη των Κινέζων τουριστών, κάποτε «αγελάδες μετρητών» για πολλούς προορισμούς.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα ταξίδια από την Κίνα

Γεγονότα όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν προκαλέσει δυσπιστία, διακρίσεις και ξενοφοβία.

Η πολιτικοποίηση του Covid, σχετικά με την προέλευση του ιού αποδεικνύει την έλλειψη παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Με την εισροή Κινέζων τουριστών, πολλές χώρες απαιτούν αρνητικό τεστ Covid από αυτούς. Αν και η κίνηση αφορά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, οι διακρίσεις είναι πολύ επιζήμιες για τον τουρισμό, ο οποίος βασίζεται σε μια φιλική σχέση οικοδεσπότη-επισκέπτη.

Όλα αυτά έχουν επηρεάσει τους ταξιδιώτες αλλά και τους προμηθευτές. Παρά τη χαλάρωση των πολιτικών COVID παγκοσμίως, οι ταξιδιώτες είναι απρόθυμοι αποδράσεις και οι τουριστικοί προμηθευτές είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τις προσφορές τους.

Η κινεζική τουριστική αγορά είναι αβέβαιη λόγω της ασυνεπούς πολιτικής COVID και της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αναμένεται ανάκαμψη στον κινεζικό τουρισμό το 2023.
Ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι μια σταδιακή ανάκαμψη μπορεί να εξισορροπήσει τις ανάγκες των τουριστών και την προσφορά προορισμών. Αυτό θα ωφελούσε όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της.