Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο τοπίο, η προσοχή στρέφεται και πάλι στις ασιατικές χώρες που εξακολουθούν να έχουν κλειστά σύνορα, όπως η Κίνα που είναι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στον κόσμο.
Οι Κινέζοι τουρίστες είναι γνωστοί για το ότι ξοδεύουν περισσότερα από άλλους επισκέπτες όταν κάνουν διακοπές.

Το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί παραμένει από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα αυτή την στιγμή. Τα δεδομένα ωστόσο, δείχνουν ότι το τέλος τους πλησιάζει.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας οι διεθνείς πτήσεις θα αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται, από το 2023 μέχρι το 2025. Αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ο λόγος είναι ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο πληθυσμός ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για περιεχόμενο που σχετίζεται με τον τουρισμό.

Σε μελέτη της Dragon Trail International, οι άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματα τους για τον τουρισμό με «γοητεία» και «ενθουσιασμό». Κάτι που δείχνει πώς οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για ταξίδι.

Η κατάσταση στις πτήσεις

Από την πανδημία μέχρι σήμερα οι Κινέζοι, έχουν ακολουθήσει πολύ καθορισμένες και περιορισμένες πολιτικές ασφαλείας στις πτήσεις.
Κάθε φορά που ένα δρομολόγιο φτάνει σε πέντε θετικά κρούσματα Covid σε μία πτήση, αναστέλλονταν για δύο εβδομάδες. Αν ο αριθμός φτάσει στο 10, αναστέλλεται για έναν ολόκληρο μήνα.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, το 2019 η συνδεσιμότητα με την Ευρώπη βελτιώθηκε χάρη στη δραστηριότητα των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, το αντίθετο από αυτό που συνέβη στην περίπτωση των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι θα υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός λόγω του αυξανόμενου ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Πού θα ταξιδέψουν οι Κινέζοι τουρίστες

Με βάση τα δεδομένα της ForwardKeys, οι πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες εκτός Ασίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, το 2019 λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων, έχουν:

  • Ευρώπη (51%).
  • ΗΠΑ (17%).
  • Αυστραλία (9%).

Η τάση για ταξίδια στις μεγάλες πόλεις

Όσον αφορά στις ηπείρους, οι σαφείς τάσεις για τις μεγάλες πόλεις να επικρατούν. Συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες, της Μόσχας, του Σίδνεϊ, της Νέας Υόρκης, της Μελβούρνης και του Σαν Φρανσίσκο.

  • Στην Ευρώπη, το Λονδίνο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το Παρίσι και η Ρώμη.
    Οι Κινέζοι τουρίστες τείνουν να ταξιδεύουν σε αυτούς τους προορισμούς ομαδικά.
  • Στις ΗΠΑ ταξιδεύουν κυρίως για επαγγελματικούς λόγους ή ακόμα και μόνοι τους.
  • Στην Αυστραλία τα οικογενειακά ταξίδια είναι τα πιο δημοφιλή.
  • Η Ιαπωνία έχει βελτιώσει το μερίδιο αγοράς της από 10% το 2014 σε 23% το 2019.
  • Στην Ασία, η Ταϊλάνδη έγινε ο βασικός προορισμός με μερίδιο 24% και η Νότια Κορέα ήταν στο 9% το 2019.

Πόσο έχουν αλλάξει οι Κινέζοι ταξιδιώτες

Μετά από τόσο καιρό χωρίς ταξίδια και ως αποτέλεσμα της πανδημίας, είναι λογικό να έχουν αλλάξει οι Κινέζοι τουρίστες.
Ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, αναζητούν πολύ συγκεκριμένες εμπειρίες, που μπορεί να γίνουν trend στο άμεσο μέλλον.

Τα 3 προφίλ των Κινέζων τουριστών

Οι ειδικοί προσδιόρισαν τρία προφίλ που είναι σημαντικά για τα διεθνή ταξίδια των Κινέζων:

Millennials

Οι νεότερες ομάδες θα είναι πολύ σημαντικές. Ο πληθυσμός μεταξύ 25 και 34 ετών αντιπροσωπεύει το 30% του συνολικού αριθμού των επισκεπτών.

Στο μεταξύ, αν επεκτείνουμε το εύρος από 25 σε 44 χρόνια, το ποσοστό ανεβαίνει στο 52% του συνολικού αριθμού ταξιδιωτών. Αποτελούν δηλαδή μια βασική ομάδα που θα θέσει νέες τάσεις στο μέλλον.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το 65% αυτής της ομάδας έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα πολύ έντονα ενδιαφέροντα, όπως η προτίμηση για ιδιωτικές εκδρομές ή εξατομικευμένες εμπειρίες.

Όπως είναι λογικό, κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, είτε για να πάρουν πληροφορίες για το ταξίδι, είτε για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους είτε για να κάνουν κρατήσεις.

Seniors

Παρά το ότι μπορεί να φαίνεται, οι άνω των 60 ετών εξακολουθούν να είναι μια μεγάλη ομάδα τουριστών, ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το 11% των ηλικιωμένων ταξιδιωτών ξόδεψε περισσότερα από 10.000 γιουάν στα ταξίδια του, ποσοστό υψηλότερο από εκείνους που γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του 1980.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, δεδομένου ότι θα έχουμε ολοένα και περισσότερο μια γερασμένη κοινωνία, ότι αυτό θα είναι ένα βασικό τμήμα.
Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 487 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού.

Οικογενειακά ταξίδια

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γονιών που κάνουν οικογενειακές διακοπές. Η προτίμηση τους όσον αφορά στη διαμονή είναι ξεκάθαρη, καθώς επιλέγουν ξενοδοχεία υψηλότερης ποιότητας. Για παράδειγμα, το 50% προτιμά καταλύματα τεσσάρων ή πέντε αστέρων.

Κατά μέσο όρο, δαπανώνται 1.250 δολάρια ΗΠΑ ανά παιδί, αριθμός όχι ασήμαντος. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η ομάδα αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορεί να είναι οι απαραίτητοι ταξιδιώτες μόλις ανοίξουν τα σύνορα προς τον έξω κόσμο.

Τι θα συμβεί στο μέλλον

Πολλές αγορές συνεχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια άμεση επιστροφή του ασιατικού γίγαντα στον ταξιδιωτικό κόσμο.

Η ForwardKeys είναι πεπεισμένη ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης εμπιστοσύνης που δημιουργείται από τα καλά αποτελέσματα στον εσωτερικό τουρισμό.

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η επιθυμία του πληθυσμού να εξερευνήσει και να ζήσει νέες εμπειρίες έχει αυξηθεί.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια εστιάζει στην ανάπτυξη του κλάδου ώστε να προσφέρει καινοτόμες ποιοτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την μελέτη αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κίνα θα ανοίξει τα σύνορα της το 2022, φαίνεται ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι, όταν το κάνει, οι τουρίστες θα ταξιδεύουν όπως πριν.