Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να γίνει το Γιβραλτάρ μέρος της ζώνης Σένγκεν χωρίς σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Vijay Daryanya υπουργό Τουρισμού και Επιχειρήσεων του Γιβραλτάρ.

Η συνθήκη που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ της επικράτειας καθώς και της ΕΕ, θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Γιβραλτάρ καθώς και στην Ισπανία.
Θα διευκολύνει τη διαδικασία ταξιδιού για Ισπανούς εργάτες που εισέρχονται στην επικράτεια καθώς και κατοίκους του Γιβραλτάρ που ψωνίζουν πέρα ​​από τα σύνορα καθώς και τους τουρίστες από χώρες της ΕΕ.

«Οι 16.000 πολίτες της Ισπανίας που περνούν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις του Γιβραλτάρ θα μπορούν να ταξιδεύουν στην επικράτεια χωρίς ελέγχους διαβατηρίων, τόνισε ο Vijay Daryanya.

Έχουμε περισσότερες δουλειές από ανθρώπους. Χρειαζόμαστε άτομα να έρθουν να δουλέψουν στο Γιβραλτάρ», τόνισε

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι για να οριστικοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία δεν θα θυσιαστεί η κυριαρχία.

«Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις για την κυριαρχία, τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχο, επεσήμανε σχετικά με το θέμα.
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι 100% σίγουροι τόσο οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ όσο και η κυβέρνηση».

Υπήρξαν συνεχείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κοινής συμφωνίας από τότε που οριστικοποιήθηκε η προσωρινή συμφωνία που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία για περίοδο άνω των τεσσάρων ετών, τον Δεκέμβριο του 2020, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Γιβραλτάρ έχει συχνά πυροδοτήσει διαμάχες μεταξύ των αρχών της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha González Laya, δήλωσε ότι μόνο η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια άτομα μπορούν να ταξιδέψουν στο Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας μετά το Brexit.

Η πολεμική άνοιξε όταν οι αρχές του Γιβραλτάρ ανακοίνωσαν ότι η περιοχή σχεδιάζει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε λίγες ώρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

«Η Σένγκεν είναι ένα σύνολο κανόνων, διαδικασιών και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης δεδομένων του, στην οποία έχει πρόσβαση μόνο η Ισπανία.
Το Γιβραλτάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το κάνουν. Γι’ αυτό η τελική απόφαση για το ποιος θα εισέλθει στον χώρο Σένγκεν ανήκει στην Ισπανία», τόνισε η πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ευθύνη για τους συνοριακούς ελέγχους βρίσκεται στα χέρια των ισπανικών αρχών.