
της Εύας Οικονομάκη
Με απώλειες που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ και με περίπου 1.500 χαμένες θέσεις εργασίας, η ελληνική κρουαζιέρα, όπως εκτιμούν οι πιο αισιόδοξοι, αναμένεται να αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κολοσσοί του θαλάσσιου τουρισμού, μεταξύ των οποίων η Norwegian Cruise Line, η MSC Cruises και η Tui Cruises, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επαναφέρουν τα δρομολόγιά τους και να καταπλεύσουν στα ελληνικά λιμάνια το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Η πορεία της φετινής σεζόν και ο σχεδιασμός των εταιρειών αυτή την περίοδο είναι ύψιστης σημασίας, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς τον προγραμματισμό τους και για τα επόμενα δύο χρόνια», επισημαίνει ο Γιάννης Μπρας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Five Senses Consulting, τονίζοντας ότι τώρα είναι ευκαιρία για αρκετούς ελληνικούς προορισμούς να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη και να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από την πίτα της κρουαζιέρας, ειδικά όσον αφορά τον πολυτελή τουρισμό.
«Με δεδομένο ότι η πιο δημοφιλής περίοδος για την κρουαζιέρα είναι το φθινόπωρο, η δυναμική της μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου», προσθέτει, αν και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες για το 2020 τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων αναμένεται να ξεπεράσουν το 50% σε σχέση με τα περσινά μεγέθη, κόντρα στις αρχικές προβλέψεις (πριν από την πανδημία) που έκαναν λόγο για άνοδο εισπράξεων και αφίξεων κρουαζιερόπλοιων κατά 15% σε σχέση με το 2019.
Επί του παρόντος, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κρατήσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν από την υγειονομική κρίση και δεν ακυρώθηκαν, καλύπτουν το 20%-30% της δυναμικότητας των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν σε ελληνικούς προορισμούς.
«Κλειδί» το εμβόλιο
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ισχυροί παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού αποσύρουν για φέτος τα πλοία τους και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι πιο δύσκολο για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να πραγματοποιήσουν φέτος τα δρομολόγιά τους, καθώς οι πληρότητες δεν θα φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθει ο κλάδος της κρουαζιέρας στα επίπεδα πριν από την υγειονομική κρίση. Έχουν ήδη χαθεί 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι οι απώλειες στα έσοδα ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 300 εκατ. ευρώ», λέει ο Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, εξηγώντας πως εάν δεν επανέλθουν κάποια δρομολόγια ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που θα χαθούν θα ανέλθει στις 7.000, ενώ τα χαμένα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
«Το εμβόλιο θα συμβάλει καθοριστικά στην επαναφορά του κλάδου. Το 2021 σαφώς και θα είναι καλύτερη η κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει ξανά έξαρση της πανδημίας, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επιτευχθούν οι επιδόσεις του 2019», συμπληρώνει ο Θ. Κόντες.
Σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, πάντως, αναμένεται να διαδραματίσουν οι αεροπορικές πτήσεις που προγραμματίζονται αυτή την περίοδο με δεδομένο ότι οι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν αυτού του είδους τις διακοπές φτάνουν αεροπορικώς στις πόλεις απ’ όπου ξεκινούν τα δρομολόγιά τους τα κρουαζιερόπλοια.
Παροπλισμένα τα κρουαζιερόπλοια
Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των κρουαζιερόπλοιων -σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους ένα 30%- θα παραμείνει δεμένο στα λιμάνια και δεν θα εκτελέσει τα προ κρίσης προγραμματισμένα δρομολόγια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Marella Cruises θα επαναφέρει στις θάλασσες τα μισά πλοία της, ενώ η Princess Cruises έχει ακυρώσει όλες τις κρουαζιέρες της για τη φετινή σεζόν και η Seabourn έχει αναστείλει τα δρομολόγιά της τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.
Την αναστολή των προγραμματισμένων δρομολογίων της μέχρι το τέλος του έτους για την Ευρώπη, την Αλάσκα και τον Καναδά έχει ανακοινώσει και η Holland America Line, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η Carnival Cruise Lines πρόκειται να επαναφέρει τα δρομολόγια που είχε προγραμματίσει προ κρίσης σε Ευρώπη και Αλάσκα.