Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι επιβάτες σε πτήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα και να μεταδίδουν βίντεο.
Σήμερα 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τα κράτη μέλη να παρέχουν τεχνολογία 5G σε αεροσκάφη, ευρωπαϊκών εταιρειών.

Πότε θα μπορούν να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις οι επιβάτες σε πτήσεις της ΕΕ

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “ανάβει το πράσινοι φως” στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέψουν σύντομα στους επιβάτες να χρησιμοποιούν δεδομένα κινητού τηλεφώνου στις πτήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες των αεροπλάνων θα μπορούν πολύ σύντομα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και να μεταδίδουν μουσική και βίντεο κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

“Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε ο Thierry Breton, επίτροπος εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερ-ταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας”.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο με τις συχνότητες 5G, οι οποίες θα επιτρέπουν στους επιβάτες να κατεβάζουν μια ταινία σε μερικά λεπτά.

Διχασμένοι οι επιβάτες

Ωστόσο, διχασμένοι είναι οι επιβάτες σχετικά με τους νέους κανόνες τηλεφώνου εν πτήσει. Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι όπως οι Βρετανοί, σύμφωνα με νέα έρευνα της KAYAK UK.

  • Ένας στους πέντε επιβάτες αντιτίθεται στην αλλαγή.
  • Το 21% είναι κατά της απόφασης.
  • Το 40% την καλωσορίζει, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στη χρήση με χρόνο «ησυχίας» στις πτήσεις.

«Μια πτήση μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως νεκρός χρόνος αλλά για μερικούς, είναι μέρος της εμπειρίας του να πηγαίνουν διακοπές, να χαλαρώνουν και να φεύγουν από τον κόσμο ή να παρακολουθούν μια ταινία στο αεροπλάνο που θα διακοπεί από άλλους χρησιμοποιώντας 5G», δήλωσε ο Dan, ο Evan Day, διευθυντής της KAYAK UK.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να παρέχουν τεχνολογία 5G επί του αεροσκάφους, εκτός από το να επιτρέπουν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, αλλά οι επιβάτες των αεροπλάνων στην ΕΕ καλούνται επί του παρόντος να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα ή να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία πτήσης για όλο το ταξίδι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ιστορικά υπήρχε μικρή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επηρεάσουν τις επικοινωνίες της πτήσης, όπως υπογραμμίζει ο Dai Whittingham, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Υπήρχε η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα αυτόματου ελέγχου της πτήσης, είπε.
Αυτό που διαπιστώθηκε με την εμπειρία είναι ότι ο κίνδυνος παρεμβολής είναι πολύ μικρός”.

Στις ΗΠΑ, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το πώς οι συχνότητες 5G θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τα συστήματα πτήσης και να προκαλέσουν ακόμη και αλλοιώσεις στις μετρήσεις ύψους.