Σύνταξη: tourismtoday.gr
Δεν αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τα τέλη του 2025, η τροποποίηση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, όπως ανακοίνωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο της η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV).
Σύμφωνα με την DRV, θα τεθεί σε ισχύ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα τέλη του 2027 ή στις αρχές του 2028.
Το προσχέδιο της Οδηγίας θα είναι διαθέσιμο στο Ευρωκοινοβούλιο, στα τέλη Νοεμβρίου.
Οπως υπογράμμισε στο σεμινάριο ο Ansgar Staudinger καθηγητής αστικού δικαίου, διεθνούς ιδιωτικού, δικονομικού και εμπορικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld, η Κομισιόν χρειάζεται να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην σχεδιαζόμενη τροποποίηση.
Τόνισε ότι το πακέτο περιήγησης με «ολόκληρο και χωρίς ανησυχίες» προσφέρει ήδη στους παραθεριστές πολλά προνόμια και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όπως προστασία κατά της αφερεγγυότητας σε σύγκριση με άλλους τύπους ταξιδιών.
Ως εκ τούτου, ο Ansgar Staudinger είπε χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να «πιέσει περαιτέρω όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών».
Ακύρωση του κανόνα των τριών ωρών
Ο καθηγητής παρείχε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της μεταρρύθμισης στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο.
«Ευτυχώς, το τελευταίο έγγραφο της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου ισορρόπησε ορισμένα σημεία του σχεδίου της Επιτροπής», είπε.
Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καθίστανται διοργανωτές από τη στιγμή που ένας πελάτης κάνει κράτηση για μεμονωμένες υπηρεσίες εντός τριών ωρών, «καταργήθηκε».
Αυτό θα καθιστούσε αδύνατο να πωλούν συνδεδεμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τα τουριστικά γραφεία.
Σύμφωνα με την DRV, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν επίσης επικριτικό για τον κανόνα των τριών ωρών.
Όσον αφορά τους διαμεσολαβητές, οι Βρυξέλλες πρέπει επίσης να «εξετάσουν προσεκτικά» τις διαδικτυακές ταξιδιωτικές πλατφόρμες, όπως η Booking.com, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.
Στην πρακτική των κρατήσεων μέσω κλικ, το ερώτημα είναι «κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες δικαιολογούνται» και σε ποιο σημείο μια πύλη για κρατήσεις μετατρέπεται σε ταξιδιωτικό πράκτορα με αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Η κάλυψη μεμονωμένων υπηρεσιών «δεν έχει νόημα»
Ο Ansgar Staudinger επέκρινε επίσης την προθεσμία των 14 ημερών για την επιστροφή των καταθέσεων των πελατών, η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα, ακόμη και σε περίπτωση «εξαιρετικών και αναπόφευκτων γεγονότων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε, «δεν είχε πάρει τα διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού» από αυτή την άποψη, ειδικά επειδή τέτοια σημαντικά γεγονότα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την τρομοκρατία δεν θα μειωθούν στο μέλλον.
Σχετικά με τη συμπερίληψη μεμονωμένων υπηρεσιών στην Οδηγία, είπε πως η ίδια προστασία και η εξομοίωση τους με τα πακέτα διακοπών δεν έχει νόημα μόνο από οικονομική άποψη.
«Aυτό θα κάνει τις μεμονωμένες υπηρεσίες μόνο πιο ακριβές», επισήμανε.
Επιπλέον, οι οργανωμένες διακοπές θα χάσουν το μοναδικό τους χαρακτηριστικό ως το «χρυσό πρότυπο» μεταξύ των ταξιδιωτικών προσφορών.
Εθεσε επίσης νομικές ανησυχίες. Η εξίσωση μεμονωμένων υπηρεσιών και πακέτων διακοπών όχι μόνο θα οδηγούσε σε υπερρύθμιση, αλλά «θα κατέστρεφε ολόκληρο το σύστημα του δικαίου των συμβάσεων, αν υπήρχαν μόνο συμβάσεις για πακέτα διακοπών».
Ως εκ τούτου, ο ειδικός στην ταξιδιωτική νομοθεσία, είναι πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα εφαρμοστεί από την ΕΕ.
Παράλληλα, πιστεύει ότι οι πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών και οι πράκτορες έχουν καθήκον να τονίζουν καλύτερα την προστιθέμενη αξία των οργανωμένων διακοπών κατά τη διαδικασία της κράτησης.
Οι πελάτες συχνά δεν το γνωρίζουν καν, όπως έδειξε για άλλη μια φορά η πτώχευση της FTI. Αυτό συνοδεύεται επίσης από το πρόβλημα ότι πολλοί παραθεριστές «δεν γνωρίζουν καν τι χάνουν» αν κλείσουν μόνο μεμονωμένες υπηρεσίες.