Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου του ICAO για τον Covid-19 (HLCC) που υπόσχεται να σημειώσει πραγματική πρόοδο προς την αποκατάσταση της παγκόσμιας αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν συνολικά 14 πρωτοβουλίες, με τα κράτη που συμμετέχουν να δηλώνουν τη δέσμευσή τους σε αυτές. Εάν εφαρμοστούν, αυτά τα βήματα θα επιτρέψουν στις αεροπορικές εταιρείες να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών παγκοσμίως για την αναγέννηση της εμπορικής αεροπορίας.

Δύο δεσμεύσεις απαιτούν την πιο άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.

Η πρώτη δεσμεύει τα κράτη να προωθήσουν «μια εναρμονισμένη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση για τη διευκόλυνση των ασφαλών διεθνών αεροπορικών ταξιδιών», ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την εναρμόνιση της αξιολόγησης κινδύνου.

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στα ταξίδια στο εξωτερικό εξακολουθούν να εμποδίζουν την αναζωπύρωση των διεθνών ταξιδιών».

Παρά την ανάκαμψη, εξακολουθεί να είναι 70% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Οι δεσμεύσεις του ICAO HLCC καταδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις γνωρίζουν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση των παγκόσμιων συνδέσεων.

«Το πρόβλημα τώρα είναι η εκτέλεση», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

«Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία».

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου με το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης να περιοριστεί σε μια συλλογή λέξεων σε ένα κομμάτι χαρτί.

«Ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών, που υποστηρίζει 88 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει το 3,5 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς και δισεκατομμύρια επιβάτες, αναμένει από τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών με διαχείριση κινδύνου», συνέχισε ο Walsh.