Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με τη μεταφορά της έδρας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού από τη Λεωφόρο Αμαλίας, όπου στεγάζονται μέχρι σήμερα, σε κτίριο της οδού Σωκράτους, στον αριθμό 65, προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο το έχει μισθώσει το υπουργείο Τουρισμού, επί της οδού Σωκράτους λειτουργούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο «Ambassadeur».

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν εφεξής αναφορικά με τη διαδικασία μίσθωσης του κτιρίου της οδού Σωκράτους 65 στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί η έδρα των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού.

Το έργο της ομάδας εργασίας

Συγκεκριμένα, το έργο της επιτροπής αναπτύσσεται σε 4 άξονες:

  • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο.
  • Προτάσεις τροποποίησης του υφιστάμενου μισθωτηρίου δεδομένου ότι πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου.
  • Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας αλλαγής χρήσης του κτιρίου.
  • Υποβολή προτάσεων αναφορικά με την προμελέτη εφαρμογής για την σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών της.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της εντός χρονικού διαστήματος ενός μήνα.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Τον περασμένο Φεβρουάριο υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και του διοικητή και προέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, Ευάγγελου-Απόστολου Κωνσταντίνου.

Η διάρκεια της μίσθωσης του κτηρίου ορίζεται στα 30 έτη. Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. με εμβληματικό χαρακτήρα, το οποίο για δεκαετίες είχε αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής της πλατείας Ομονοίας, λειτουργώντας αρχικά, από το έτος 1961 έως το 1980, ως το ξενοδοχείο «Ambassadeur» και στη συνέχεια, από το έτος 1981 έως το 2000, ως το Εφετείο Αθηνών.

Εξοικονόμηση πόρων

Το κτίριο, κατά τα τελευταία είκοσι έτη, παρέμενε κενό και αναξιοποίητο, χωρίς να αποφέρει κανένα έσοδο, οπότε εκτιμάται πως η αποκατάστασή του θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Ομονοίας.

Η μεταφορά του υπουργείου Τουρισμού θα εξασφαλίσει ετήσια εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.