Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθόρισε τρεις νέους λόγους βάσει των οποίων μπορεί να αναστείλει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους ορισμένων τρίτων χωρών.
Οι αλλοδαποί ενδέχεται να χάσουν τα δικαιώματα τους να εισέλθουν στα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα, εάν η χώρα καταγωγής τους δεν πληροί ορισμένους νέους κανόνες το μπλοκ.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν τον μηχανισμό που επιτρέπει την αναστολή του ταξιδιού χωρίς βίζα για τρίτες χώρες που παραβιάζουν έναν από τους τρεις νέους λόγους.

Πότε μπλοκάρει η ΕΕ την απαλλαγή θεώρησης σε υπηκόους τρίτων χωρών

  • Μη ευθυγράμμιση των πολιτικών χωρίς θεώρηση με εκείνες της ΕΕ.
  • Λειτουργία προγραμμάτων ιθαγένειας επενδυτών, γνωστά ως Golden Passports.
  • Όταν μια συγκεκριμένη τρίτη χώρα αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές και ελλείψεις στη νομοθεσία ή τις διαδικασίες ασφάλειας εγγράφων.

Όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο της ΕΕ “τα κράτη μέλη αποφάσισαν να συμπεριλάβουν επίσης τη δυνατότητα αναστολής του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε περίπτωση σημαντικής και απότομης επιδείνωσης των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτη χώρα, ιδίως όταν σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”.

Οι άλλοι λόγοι ακύρωσης ταξιδιού χωρίς βίζα

Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης του αριθμού των υπηκόων μιας χώρας χωρίς βίζα στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος ή διαπιστώνεται ότι υπερβαίνουν τη διαμονή τους.
Όπου υπάρχει αύξηση του αριθμού των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου, με χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης από τους υπηκόους μιας τέτοιας χώρας.
Μη συνεργασία με την ΕΕ για την επανεισδοχή ατόμων που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το έδαφος της.
Αποτυχία συνέχισης της τήρησης των κριτηρίων αναφοράς για την ελευθέρωση των θεωρήσεων.

Χώρες στο πλαίσιο του συστήματος χωρίς βίζα της ΕΕ με Golden Passports

Πολλές χώρες, οι πολίτες των οποίων επωφελούνται από διευθέτηση ταξιδιού χωρίς βίζα με την ΕΕ, εφαρμόζουν προγράμματα μέσω των οποίων οι αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν το διαβατήριο τους, πραγματοποιώντας μια επένδυση καθορισμένου ποσού στη χώρα αυτή.

Ο κατάλογος τέτοιων χωρών περιλαμβάνει την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τη Δομινίκα, τη Γρενάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Σεντ Κιτς και τον Νέβις, καθώς και την Αγία Λουκία.
Σε ορισμένες από αυτές, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Δομινίκα και η Αγία Λουκία, οι αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα επενδύοντας μόλις 100.000 δολάρια.

Αφού οι ξένοι πραγματοποιήσουν αυτήν την επένδυση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τους χορηγείται η υπηκοότητα, μαζί με ένα διαβατήριο αυτής της χώρας, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο του να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα.
Συχνά γίνονται ελάχιστοι έως καθόλου έλεγχοι ιστορικού σε αυτούς τους επενδυτές, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ρώσοι και Κινέζοι εκατομμυριούχοι.

Η ΕΕ έχει επικρίνει τέτοια συστήματα, όχι μόνο εκείνα που διαχειρίζονται τρίτες χώρες, αλλά και εκείνα που διαχειρίζονται μέλη της, αποκαλώντας τα “κερκόπορτα στην Ευρώπη για εγκληματίες και διεφθαρμένους”.

Αναστολή ταξιδιών χωρίς βίζα για όσους δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της ΕΕ: Η Σερβία στο προσκήνιο

Ενώ η πλειονότητα των τρίτων χωρών λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ευθυγράμμιση των πολιτικών τους όσον αφορά τις θεωρήσεις με εκείνες της ΕΕ, υπάρχει μία χώρα, η οποία δέχεται αρκετή κριτική από την ΕΕ, επειδή δεν το πράττει.

Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δέχεται συχνά επικρίσεις και προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τους αξιωματούχους της επειδή επέτρεψε να εισέλθουν στο έδαφός της χωρίς βίζα σε υπηκόους ορισμένων χωρών, οι οποίες είναι γνωστές ως πηγές παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη.

Η Σερβία συνήθως χορηγούσε είσοδο χωρίς βίζα στους υπηκόους αυτών των χωρών, ως «ευχαριστώ» που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, μετά την πίεση της ΕΕ, η Σερβία επανέφερε τις βίζες για τους υπηκόους χωρών όπως η Ινδία, η Κούβα, η Βολιβία, η Γουινέα-Μπισάου, η Τυνησία, το Μπουρούντι κ.ά.

Η χώρα εξακολουθεί να προσφέρει είσοδο χωρίς βίζα στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, τη Λευκορωσία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τζαμάικα, την Κιργιζία, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, τη Μογγολία, το Ομάν, το Κατάρ, τη Ρωσία, το Σουρινάμ και την Τουρκία, οι υπήκοοι των οποίων δεν μπορούν να εισέλθουν της ΕΕ χωρίς βίζα.