Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αυτό το φθινόπωρο, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο μέρος της σταδιακής εισαγωγής του νέου συστήματος Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA).

Το ETA είναι ένα ψηφιακό σύστημα «άδειας ταξιδιού», το οποίο εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και τη βελτίωση των ταξιδιών.

Στις 25 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ETA για επισκέπτες από το Κατάρ στο πρώτο στάδιο  ταχείας ψηφιοποίησης των συνόρων. Σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα.

Σε γενικές γραμμές, η ETA απευθύνεται σε πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ή που δεν έχουν ήδη καθεστώς μετανάστευσης στην χώρα.
Η εξουσιοδότηση θα κοστίσει 10 λίρες και θα ισχύει για μόλις δύο χρόνια.

Το σύστημα θα συλλέγει δεδομένα διαβατηρίου, ημερομηνία και τόπο εισόδου και εξόδου, μια εικόνα προσώπου και τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναπτύσσει το παρόμοιο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).
Τόσο οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και άλλοι πολίτες εκτός ΕΕ που δεν θα χρειάζονται βίζα θα πρέπει να εισέλθουν στις χώρες του μπλοκ.
Το ETIAS που θα κοστίζει 7 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά το σύστημα εισόδου/εξόδου στην ΕΕ (EES), το οποίο έχει καθυστερήσει.