Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ελπίζουν στην αποκατάσταση του εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, καθώς ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισουστίν επέκτεινε για απεριόριστο χρονικό διάστημα την απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών στη χώρα.

«Μέχρι τις 30 Απριλίου, υπάρχει ήδη περιορισμός της εισόδου ξένων πολιτών στη χώρα μας. Υπέγραψα σήμερα ένα νέο διάταγμα με το οποίο θα παραταθεί αυτή η περίοδος απαγόρευσης έως ότου ολοκληρωθεί η καταπολέμηση της πανδημίας και βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μισουστίν σε συνεδρίαση του Προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου Ελέγχου του κορωνοϊού.

Για λιγοστές κατηγορίες πολιτών θα αρθούν οι περιορισμοί με αυτό το διάταγμα, όπως για παράδειγμα για ειδικούς/τεχνικούς που τοποθετούν και συντηρούν εισαγόμενο εξοπλισμό.

Δεν συζητείται προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία άρσης των περιορισμών για την είσοδο στη Ρωσία, κάτι που δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες του τουρισμού να κάνουν αισιόδοξα σχέδια για τη άμεσο μέλλον.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη στον Vestnik ATOR, δεν ελπίζουν σε αποκατάσταση του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο και δε βασίζουν εκεί τα έσοδά τους. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν αποκλείουν ότι φέτος θα επισκεφτεί τη χώρα ένας μικρός αριθμός ξένων τουριστών.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των εργασιών και την υποδοχή τουριστών κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Υπάρχουν κρατήσεις για αυτές τις ημερομηνίες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ασία. Όσον αφορά τις ημερομηνίες μέχρι τον Οκτώβριο, δυστυχώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο ακυρώσεις», λέει ο Igor Kuzmin, διευθύνων σύμβουλος της Tari Tour.

Σύμφωνα με τους πράκτορες βέβαια, η χειμερινή ξένη τουριστική ροή δεν υπερβαίνει το 5% της συνολικής ετήσιας. Επομένως, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν μέσα στη χρονιά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν τις απώλειες της θερινής περιόδου με τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες του έτους.

Ωστόσο, αναμένονται περισσότεροι ξένοι στη Ρωσία για τη νέα χρονιά. «Για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνουμε ταξίδια για την Πρωτοχρονιά. Φέτος, αυτά τα προγράμματα δεν έχουν ακυρωθεί ακόμα, οπότε εμείς και οι συνεργάτες μας ελπίζουμε ότι τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν», λέει ο Igor Kuzmin. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται κυρίως για αγγλόφωνους τουρίστες από την Ευρώπη, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Οι ξένοι ήδη κάνουν κράτηση εκδρομών στη Ρωσία για το επόμενο έτος. Η περίοδος από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο (παραδοσιακά υψηλή περίοδος για τον εισερχόμενο τουρισμό στη Ρωσία) έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ταϊβάν, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές για εκδρομές το 2021 στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, ώστε να παραμείνουν ελκυστικές. Τα περισσότερα ρωσικά ξενοδοχεία επίσης ακολουθούν αυτή την τακτική. Ωστόσο, σε ορισμένα ξενοδοχεία οι τιμές εμφανίζονται να είναι 5-20% υψηλότερες από ό,τι το 2020, λόγω και της αύξησης των εξόδων για την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας.