Το Βιετνάμ σχεδιάζει να επανεκκινήσει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις με 15 χώρες από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ανακοίνωσε η αεροπορική αρχή του, προσβλέποντας σε πλήρη επανέναρξη έως τον Ιούλιο.

Η χώρα επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους στην αρχή της πανδημίας για να κρατήσει έξω το COVID-19, με κάποια αρχική επιτυχία, αλλά αυτό έδωσε πλήγμα στον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Οι ξένες αφίξεις στο Βιετνάμ μειώθηκαν στα 3,8 εκατομμύρια πέρυσι από 18 εκατομμύρια το 2019, όταν τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 31 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με το 12% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο επανέναρξης θα είναι σε τέσσερις φάσεις, η πρώτη πιθανώς αυτό το τρίμηνο, εστιάζοντας κυρίως στον επαναπατρισμό Βιετναμέζων που έχουν αποκλειστεί από την πανδημία και σε διεθνείς τουρίστες σε ταξίδια εγκεκριμένα από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους προορισμούς.

«Από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, το Βιετνάμ θα ξαναρχίσει τις τακτικές πτήσεις με 15 αγορές, εξετάζοντας τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα για κάθε τέλος», ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ανέφερε ότι αυτές θα αυξηθούν σε επτά εβδομαδιαίες και θα αρθεί η καραντίνα για ταξιδιώτες που διαθέτουν διαβατήρια εμβολίων.

Το σχέδιο, το οποίο εκκρεμεί την έγκριση της κυβέρνησης, ήρθε καθώς άλλες ασιατικές χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής Ταϊλάνδης, η οποία άνοιξε ξανά περισσότερες τοποθεσίες αυτή την εβδομάδα.

Η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, με μόλις το 38% των 98 εκατομμυρίων ανθρώπων της να έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.