Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από τον Μάιο του 2023, περίπου 1,4 δις άτομα από χώρες που έχουν καθεστώς ταξιδιών χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), πριν επισκεφθούν το μπλοκ.

Εκτιμάται ότι η νέα απαίτηση θα επηρεάσει περίπου 1,4 δις ταξιδιώτες από 63 χώρες του κόσμου, που έχουν καθεστώς ταξιδιών χωρίς βίζα με την ΕΕ.

Αρχικά ο Οργανισμός είχε πει ότι το πρόγραμμα θα τεθεί πλήρως σε ισχύ έως τα τέλη του 2022.
Ωστόσο, η ημερομηνία έχει πλέον μετατεθεί για τον Μάιο του 2023, καθώς οι αρχές της ΕΕ που είναι αρμόδιες για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συστήματος δεν έχουν καταφέρει να τηρήσουν την απαραίτητη προθεσμία για να τεθεί σε ισχύ το σύστημα πριν από το 2023.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA) είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του συστήματος, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση σχετικά με το ETIAS και την ημερομηνία οριστικής έναρξης ισχύος του.

Το ETIAS αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2023. Ο κανονισμός ETIAS προβλέπει μεταβατικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του συστήματος».

Η διαδικασία ETIAS

Η αίτηση για άδεια ETIAS θα είναι απλή και γρήγορη. Ενώ πολλοί έχουν συγκρίνει το καθεστώς με το καθεστώς θεωρήσεων, στην πραγματικότητα, οι διαδικασίες αίτησης είναι πολύ πιο εύκολες από την αίτηση για βίζα.

Οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για ETIAS θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα με πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους, την πρόθεση ταξιδιού και τις πληροφορίες ασφαλείας του ιστορικού τους, καθώς και να ανεβάσουν ένα σαρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου τους και μια ψηφιακή βιομετρική φωτογραφία.

Θα πρέπει επίσης να πληρώσουν ένα τέλος 7 € online. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να πάνε σε μια πρεσβεία, να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα ή να παρευρεθούν σε συνέντευξη.

Μόλις εγκριθεί, η ETIAS θα ισχύει για μια αρχική περίοδο τριών ετών ή έως τη λήξη του διαβατηρίου του αιτούντος, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Η επιβεβαίωση αποστέλλεται στο email κάθε αιτούντος και στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί στους συνοριακούς αξιωματικούς, εάν απαιτείται, είτε σε ψηφιακή μορφή είτε εκτυπωμένη όταν ταξιδεύετε στη ζώνη Σένγκεν.

Βρετανοί υπήκοοι, Αμερικανοί, Καναδοί και άλλοι είναι μεταξύ εκείνων που θα υπόκεινται σε αυτήν την απαίτηση πριν από το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα σε ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου. Αρκετές άλλες χώρες εφαρμόζουν παρόμοια συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που εφαρμόζουν το λεγόμενο ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιών και Εξουσιοδότησης).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης αρχίσει να εργάζεται σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται UK ETA (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση).

Ανακοινώνοντας την απόφαση, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε ότι θα διεκπεραιώνονται σχεδόν 30 εκατομμύρια αιτήσεις κάθε χρόνο μέσω αυτού του προγράμματος.