Tον πολυσυζητημένο τουριστικό φόρο αξίας 5 ευρώ ενέκρινε τελικά το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπερβολικός τουρισμός.

Ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Ο νέος φόρος θα εφαρμοστεί για 30 μη συνεχόμενες ημέρες το 2024, πέφτοντας τα πιο πολυσύχναστα Σαββατοκύριακα την άνοιξη και τα κανονικά Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της πόλης.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε.

Γενικά, το τέλος θα ισχύει για ολοήμερους τουρίστες άνω των 14 ετών.

Οι ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν απαλλάσσονται, αν και υπόκεινται σε ξεχωριστό τουριστικό φόρο που εφαρμόστηκε το 2011. Αυτός ο φόρος ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο ταξιδιού, τον τύπο καταλύματος και την τοποθεσία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πόλης — και είναι συνήθως μεταξύ 1 και 5 € ανά άτομο ανά διανυκτέρευση , για τις πρώτες πέντε νύχτες διαμονής.

Ο νέος φόρος, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2019 αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, είναι μια προσπάθεια «προστασίας της πόλης από τον μαζικό τουρισμό», δημοσίευσε στο X/Twitter ο Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήμαρχος της Βενετίας.

«Θα πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα με μεγάλη ταπεινοφροσύνη και θα προσπαθήσουμε να μην βλάψουμε κανέναν», είπε, σύμφωνα με μετάφραση της ανάρτησης μετά την ψήφιση του μέτρου με 24 ψήφους υπέρ και 12 κατά, εν μέσω μιας θυελλώδους συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν η χρέωση θα αποτρέψει τους επισκέπτες, καθώς δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των τουριστών που μπορούν να εισέλθουν στην πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς κάθε μέρα.

Ο δήμαρχος επέμεινε: «Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που θα προστατεύει την πόλη από τον μαζικό τουρισμό.

«Αυτή είναι μια πρόσκληση στους ημερήσιους ταξιδιώτες να μην έρθουν εδώ ορισμένες ημέρες και αν έρθουν, να κάνουν κράτηση και να συνεισφέρουν.»