της Εύας Οικονομάκη

Με οριακά χαμηλότερη πληρότητα στο 86,1%, έναντι 86,5% πέρυσι, έκλεισε ο Αύγουστος για τα ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργεί μηνιαία έρευνα για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, στο peak της ζήτησης, κατέγραψε, πάντως, αύξηση στη μέση τιμή κατά 15% έναντι του Αυγούστου 2022 και διαμορφώθηκε στα 153 ευρώ από τα 133 ευρώ του περυσινού Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τη διάμεσο, αυτή διαμορφώθηκε φέτος στα 85 ευρώ για τον μήνα Αύγουστο, κάτι που δείχνει ότι το 50% των ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτιά του πάνω από αυτή την τιμή και το άλλο 50% κάτω από τη διάμεσο τιμή.

Ως προς τη μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία την πιο υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, αυτή ανήλθε φέτος στο 86,1%, όταν για το φετινό Ιούλιο και Ιούνιο, τα ποσοστά ήταν στο 82,7% και 75,3% αντίστοιχα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Κερδισμένες ήταν οι δύο υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, εκείνες των 4 και 5 αστέρων, με αυτή των 4 αστέρων να φτάνει στο 89,4%. Λίγο χαμηλότερα κινήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των 5 αστέρων, με τον Αύγουστο να κλείνει με πληρότητα στο 88,4%.

Στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες τα ποσοστά πληρότητας διαμορφώθηκαν από 81,9% για τις μονάδες 3 αστέρων έως 85,4% για τα ξενοδοχεία ενός αστεριού.

Με γνώμονα το μέγεθος των μονάδων, κερδισμένα βγήκαν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, με ποσοστά πληρότητας λίγο χαμηλότερα του 90% (στο 89,2%) ενώ στα οικογενειακά, έως 20 δωματίων, η πληρότητα στο peak της σεζόν έφτασε φέτος στο 81,1% από 68,3% τον Ιούλιο και 55,9% τον Ιούνιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση με βάση τον χρόνο λειτουργίας των ξενοδοχείων, τα εποχικής έκλεισαν φέτος τον Αύγουστο με πληρότητα στο 90%, ενώ τα συνεχούς με 74,8%.