Καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά αργά μετά τον κορωναϊό, τα αεροδρόμια εξετάζουν τι θα χρειαστεί για να κάνουν ώστε οι επισκέπτες τους να νιώσουν ξανά άνετα στις εγκαταστάσεις τους.

“Συνολικά, πάνω από 70 αεροδρόμια σε διαφορετικές περιοχές αναμένεται να αλλάξουν ή ξεκινώντας από το μηδέν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών στην μετά Covid-19 εποχή”, προβλέπει έκθεση της εταιρείας στρατηγικής αεροπορικών εταιρειών SimpliFlying.

Πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας ταξιδιωτών και εργαζομένων, τα αεροδρόμια εξετάζουν πώς να προσαρμόσουν κάθε πτυχή τους στην νέα πραγματικότητα.

Τα αεροδρόμια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιβάτες που έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα Covid-19 και θα πρέπει να έχουν ένα δωμάτιο απομόνωσης.

Η SimpliFlying προβλέπει θα δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες για τον συντονισμό εξετάσεων υγείας εντός αεροδρομίων. Και σύμφωνα με το…Οργουελικό σενάριο οι εξετάσεις μπορεί να είναι ακόμα και αξονικές ή και αίματος.

Κι ενώ όλες οι αλλαγές που θα υποστούν τα αεροδρόμια δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι οι εγκαταστάσεις των αεροδρομίων θα υποστούν σαρωτικές αλλαγές.

Οι αλλαγές στα αεροδρόμια, όταν θα αρχίσουν τα ταξίδια

Μπαίνοντας στο αεροδρόμιο

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα παρατηρήσουν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια είναι ότι πιθανότατα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη επιβάτες. Εξαιρέσεις θα γίνονται για ασυνόδευτους ανηλίκους και για άτομα που χρειάζονται βοήθεια.
Οι επιβάτες θα περνούν από σήραγγα απολύμανσης και θερμικούς σαρωτές κατά την είσοδο τους στο αεροδρόμιο.

“Μόνο εκείνοι που είναι κατάλληλοι για πτήση θα επιτρέπεται να εισέλθουν”, αναφέρει η έκθεση της SimpliFlying.
Οι θερμικές κάμερες, χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορα αεροδρόμια όπως το Χίθροου, στο Πουέρτο Ρίκο, στο Σιάτλ κ.ά.

Το check in, μια υπηρεσία που ήταν προηγουμένως διαθέσιμη σε πολλά τερματικά, τώρα θα γίνεται βιομετρικά, ενώ οι αποσκευές θα απολυμαίνονται σε μία σήραγγα, σύμφωνα με το SimpliFlying.

Πρόσθετος έλεγχος υγείας με την αξονική, υπό σκέψη

Οι θερμικές κάμερες χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε πολλά αεροδρόμια για έλεγχο θερμοκρασίας. Εκτός από τον έλεγχο θερμοκρασίας, είναι δυνατές και άλλες ιατρικές εξετάσεις για τη σάρωση του κορωναϊού.
Η έκθεση του SimpliFlying προχωρά στο βαθμό που προβλέπει ότι μια αξονική τομογραφία θα μπορούσε να εφαρμοστεί πριν από τον έλεγχο ασφαλείας.

Σημαντικές αλλαγές στις πύλες

Μόλις περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας, οι επιβάτες θα περιμένουν σε θέσεις με κουβούκλια plexiglas, ενώ θα παρατηρήσουν επίσης αυξημένα μέτρα καθαρισμού ακόμα και με ρομπότ.
Μάλιστα πολλά αεροδρόμια θα παραμένουν κλειστά την νύχτα για έναν επιπλέον βαθύ καθαρισμό τους.

Στους διαδρόμους του τερματικού σταθμού, θα υπάρχουν βέλη που οι επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή κοινωνική απόσταση.

Στις διαδικασίες επιβίβασης θα χρησιμοποιούνται επιλογές χωρίς επαφή -για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού- όπως η αναγνώριση προσώπου, που ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ΗΠΑ για διεθνή δρομολόγια.

Μετά την προσγείωση

Κατά την άφιξη, οι διεθνείς επιβάτες πιθανότατα θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποια μορφή υγειονομικού διαβατηρίου για να εισέλθουν σε άλλη χώρα.

Οι επιβάτες θα υποβληθούν επίσης σε άλλο έλεγχο θερμοκρασίας στον τελικό τους προορισμό και ενδεχομένως ακόμη και εξετάσεις αίματος για το Covid-19.

Ορισμένα αεροδρόμια, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Βιέννη, δοκιμάζουν τους επιβάτες για τον κορωναϊό με εξέταση αίματος πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα. Αυτοί οι τύποι δοκιμών, ωστόσο δεν φαίνεται να επικρατήσουν.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση “ενώ οι επιβάτες μπορεί να είναι άνετοι στην σάρωση προσώπου, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να παραδώσουμε το αίμα τους σε άγνωστους φορείς για αποθήκευση κάπου”.